Πέλλα: Νέο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Το τρίτο κρούσμα στη χώρα μας από τις αρχές του έτους.

Μετά τη Δράμα και τις Σέρρες, μια νέα εστία αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) εντοπίστηκε σε αγριόχοιρο στην Π.Ε. Πέλλας, γεγονός που εντείνει την ανησυχία στις Αρχές και στους κτηνοτρόφους της χώρας.

Αναλυτικότερα, στις 23 Ιανουαρίου 2024 επιβεβαιώθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την ΑΠΧ μία εστία της νόσου σε νεκρό αγριόχοιρο, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Θηριόπετρας, του Δήμου Αλμωπίας, της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Σύμφωνα με το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥπΑΑΤ, οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας εφαρμόζουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Η πορεία της νόσου στη χώρα μας

Υπενθυμίζεται, πως η εμφάνιση της νόσου στη χώρα μας έγινε στις 11 Ιανουαρίου 2024, όταν εντοπίστηκε μία εστία σε κατοικίδιους χοίρους που αφορά δύο συστεγαζόμενες αγελαίες εκτροφές, στην κοινότητα Παγονερίου, του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Οι συγκεκριμένες μονάδες βρίσκονται στην Απαγορευμένη Ζώνη I και αποτελούνται από 174 χοίρους (6 κάπροι, 116 χοιρομητέρες και 52 παχυνόμενα).

Λίγες μέρες αργότερα, στις 15 Ιανουαρίου 2024 επιβεβαιώθηκε μία εστία της νόσου σε νεκρό αγριόχοιρο, στον οικισμό Λαγκαδίου (Τοπική Κοινότητα Χουμνικού-Δημοτική Ενότητα Αχινού), του Δήμου Βισαλτίας, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Σημειώνεται, πως προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου, εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, για την πιστή εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων. Τονίζεται η σημασία της παθητικής επιτήρησης στην έγκαιρη ανίχνευση του νοσήματος. Επιπλέον, απαραίτητη κρίνεται η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές χοίρων.

 

You might also like