Πρόταση για Εθνικό Συμβούλιο Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

Στόχος του ΥπΑΑΤ η ενίσχυση των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας τους

Το νέο πλαίσιο για τη σύσταση και λειτουργία Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, αλλά και την πρόταση για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, συζήτησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, με εκπροσώπους των οκτώ υφιστάμενων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων -από τη φυτική και ζωική παραγωγή- σε σύσκεψη που έγινε στο ΥπΑΑΤ, με τη συμμετοχή των ΓΓ, Γιώργου Στρατάκου και Κώστα Μπαγινέτα.

Στόχος των προτάσεων του ΥπΑΑΤ, όπως είπε ο Υπουργός, είναι να ενισχύσει και να αυξήσει τον αριθμό των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, ώστε να μπορούν να «σταθούν» σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στις προτάσεις του Υπουργείου που θα διέπουν το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, είναι η μείωση των φορέων που απαιτούνται για τη σύστασή τους, καθώς και η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, το οποίο θα έχει ρόλο συντονιστικό και γνωμοδοτικό.

Πρόταση του Υπουργείου είναι να απαρτίζεται από εκπροσώπους, που εγγράφως θα ορίζονται από κάθε Διεπαγγελματική Οργάνωση. Θα έχει προεδρείο και θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, που θα προσδιοριστούν από νομοθετική διάταξη. Θα συγκαλείται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή από την Εποπτεύουσα Αρχή.

Η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Διεπαγγελματικών Οργανώσεων είναι απαραίτητη για την προώθηση των θέσεων των Διεπαγγελματικών από ένα φορέα συντονισμού προκειμένου ο υπουργός να εξετάζει τις θέσεις αυτές και να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα.

Έως τις 15 Φεβρουαρίου οι προτάσεις για τις Διεπαγγελματικές

Ο ΥπΑΑΤ ζήτησε από τους μετέχοντες στη σύσκεψη τις προτάσεις τους για τις Διεπαγγελματικές, τις οποίες θα παραδώσουν έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται, πως στη σύσκεψη μετείχαν οι πρόεδροι ή εκπρόσωποι των Διεπαγγελματικών Ρυζιού (Χρήστος Γκαντζαράς και Όλγα Κουρέα), Επιτραπέζιας Ελιάς (Γιώργος Ντούτσιας, Αθαν. Μπαλτάς και Κώστας Κοντίνος) Αμπέλου και Οίνου (Κωνσταντίνος Ευσταθίου και Μαρία Τριανταφύλλου), Βάμβακος (Ευθύμιος Φωτεινός και Δημήτρης Μελλάς), Αυγού και προϊόντων Αυγού (Ιωάννης Λιάρος, Πέτρος Πετρόπουλος και Βασίλης Κόμπουλης), Τυριού Φέτας (Γιάννης Βιτάλης και Αλέξανδρος Μποτός), Πτηνοτροφίας (Αθανάσιος Αγγελάκης), Κρέατος και της Κτηνοτροφίας στον Τομέα Αιγοπρόβειου Κρέατος, Γιάννης Φασουλάς και Γιώργος Γεωργούδης).

Μετείχαν, επίσης, οι αντιπρόεδροι του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Νεκτάριος Βιδάκης και Παναγιώτης Χατζηνικολάου.

You might also like