Ημερίδα: «Οι ευκαιρίες του γεωργικού τομέα από την οικονομία του άνθρακα»

Στο πλαίσιο της 30ης AGROTICA  - Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου και ώρα 17:00

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου και ώρα 17:00, θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα «Οι ευκαιρίες του γεωργικού τομέα από την οικονομία του άνθρακα», στο Συνεδριακό κέντρο Νικόλαος Γερμανός (Αίθουσα C).

Ειδικοί του χώρου θα παρουσιάσουν το πλαίσιο, τα εργαλεία, τις ψηφιακές εφαρμογές, καθώς και τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, γύρω από τη γεωργία του άνθρακα και τις εθελοντικές αγορές.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Enviromentrics, την AgroΑpps και το Foodscale Hub, στο πλαίσιο της 30ης έκθεσης Agrotica 2024.

Ομιλητές
  • Οι εισηγητές της ημερίδας είναι οι εξής:
  • Δρ. Ευστάθιος Κλωνάρης, Καθηγητής Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,
  • Μόσχος Κορασίδης, Γενικός Διευθυντής, ΕΘ.Ε.Α.Σ.,
  • Απόστολος Σίσκος, Managing Partner, ENVIROMETRICS,
  • Δρ. Εμμανουήλ Λεκάκης, Chief Agronomist, AgroApps,
  • Γρηγόρης Χατζηκώστας, VP for Business Development, Foodscale Hub

Τον συντονισμό θα αναλάβει η Δρ Μάχη Συμεωνίδου, Managing Director, AgroApps.

Τονίζεται, πως η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη. Για δηλώσεις συμμετοχής, πατήστε ΕΔΩ

Η γεωργία του άνθρακα

Τα τελευταία χρόνια η γεωργία του άνθρακα, ή αλλιώς Ανθρακοδεσμευτική Γεωργία (Carbon Farming) έχει κάνει τα πρώτα της βήματα στον αγροτικό τομέα ως ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο που προτείνει την υιοθέτηση πράσινων και βιώσιμων καλλιεργητικών πρακτικών και υποστηρίζει μια γεωργία με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το μοντέλο της ανθρακοδεσμευτικής γεωργίας μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων, καθώς περιλαμβάνει καλλιεργητικές πρακτικές που έχουν στόχο όχι μόνο τη μείωση της έκλυσης του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά και την αύξηση της δέσμευσής του, γεγονός το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει σταδιακά σε μια γεωργία με θετικό πρόσημο στο περιβάλλον.

Αυτή είναι η κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αλλά και της νέας ΚΑΠ, η οποία παρέχει κίνητρα και ανταμείβει τους παραγωγούς – διαχειριστές γης που υιοθετούν πρακτικές που οδηγούν σε δέσμευση άνθρακα.

Ποιες είναι όμως ακριβώς οι ευκαιρίες που φέρνει η οικονομία του άνθρακα στον γεωργικό τομέα και πως μπορούν οι παραγωγοί, οι Συνεταιρισμοί και οι εταιρείες αγροδιατροφής να τις αξιοποιήσουν;

 

You might also like