Η 1η κοινή εκδήλωση των οκτώ Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

Ο ρόλος στον αγροδιατροφικό τομέα - Η αλληλεπίδραση με Θεσμούς και Περιφέρεια

Την 1η τους κοινή εκδήλωση πραγματοποίησαν το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024 οι αναγνωρισμένες από το ΥπΑΑΤ οκτώ Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Έκθεσης “AGROTICA 2024” (1-4/2/24, Θεσσαλονίκη), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατά την εκδήλωση αναπτύχθηκε ο ρόλος των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στον αγροδιατροφικό τομέα και η αλληλεπίδρασή τους με τους Θεσμούς και την Περιφέρεια, αλλά και η ανταπόκριση του ΥπΑΑΤ στα αιτήματά τους.

Οι εκπρόσωποι Φορέων και Πολιτείας

Τις Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις εκπροσώπησαν η κα Κ. Σπυροπούλου Πρόεδρος Εθνικής ΔΟ Αμπέλου & Οίνου, οι κ.κ. Ευθ. Φωτεινός Πρόεδρος ΔΟ Βάμβακος, Αν. Δημητρίου Αντιπρόεδρος Εθνικής ΔΟ Πτηνοτροφίας, Γ. Ντούτσιας Πρόεδρος Εθνικής ΔΟ Επιτραπέζιας Ελιάς, Κ. Χατζάκος Μέλος Δ.Σ. Εθνικής ΔΟ Τυριού “Φέτας”, Χρ. Γκαντζάρας Πρόεδρος ΔΟ Ελληνικού Ρυζιού, Π. Φραγκούλης Αντιπρόεδρος Εθνικής ΔΟ Αυγού και Προϊόντων Αυγού και Ι. Φασουλάς Πρόεδρος Εθνικής ΔΟ Κρέατος & Τομέα Κτηνοτροφίας.

Την Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εκπροσώπησαν ο Υφυπουργός ΑΑΤ κ. Δ. Σταμενίτης και ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Κ. Μπαγινέτας στην αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι ΔΟ, ενώ την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γ. Κεφαλάς.

Με την παρουσία του τίμησε την εκδήλωση και ο Γεν. Γραμματέας Επικοινωνίας & Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης κ. Δ. Γαλαμάτης.

Επιβεβλημένη η συνεργασία

Ο Υφυπουργός ΑΑΤ τόνισε ότι η συνεργασία με τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις είναι επιβεβλημένη για τη διασφάλιση της θετικής εξέλιξης για όλους τους εμπλεκόμενους, με το ΥπΑΑΤ να στέκεται στο πλευρό τους, στηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν. Εκφράζοντας την πίστη του στον ρόλο τους και στον ρόλο που μπορούν να επιτελέσουν, επισήμανε ότι η δραστηριότητα των Δ.Ο. είναι πλούσια και σημαντική, με μετρήσιμο έργο τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν για τη στήριξη των ελληνικών αγροτικών/κτηνοτροφικών προϊόντων και την εξυπηρέτηση των αναγκών των κλάδων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γ. Κεφαλάς επισήμανε την αναγκαιότητα συνεργασίας των Δ.Ο. για τη συσπείρωση των αγροτικών/κτηνοτροφικών κλάδων.

Η ανάγκη για ενότητα

Οι εκπρόσωποι των Δ.Ο. παρουσίασαν τους κλάδους που εκπροσωπούν και τον ρόλο τους στον αγροτοδιατροφικό τομέα, κάνοντας αναφορά στη συμβολή τους στην ελληνική οικονομία, στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν αλλά και στους στόχους τους.

Όλοι οι Πρόεδροι τόνισαν ομόφωνα την ανάγκη για την μεταξύ τους ενότητα και συνεργασία, καθώς τα προβλήματα λειτουργίας των ΔΟ που τους απασχολούν είναι κοινά. Επεσήμαναν ότι ο ρόλος των Δ.Ο. είναι εξαιρετικά σημαντικός και ενθαρρύνεται από την Ε.Ε. επειδή ως προνομιακοί συνομιλητές με την ηγεσία έχουν την δυνατότητα να προτείνουν ουσιαστικές λύσεις προς όφελος των μελών τους, αλλά και τρόπους παραγωγικής συνεργασίας με τις υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ και την Διοίκηση γενικότερα. Οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις αντλούν την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους από τα μέλη τους, τα οποία εκπροσωπούν ισότιμα το σύνολο του κλάδου κάθε προϊόντος (πρωτογενή, δευτερογενή/τριτογενή τομέα). Επισημάνθηκε η ανάγκη οργάνωσης του πρωτογενή τομέα σε συνεργατικά σχήματα και απευθύνθηκε κάλεσμα ενότητας.

Οι εκπρόσωποι των Δ.Ο. εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στον Υπουργό ΑΑΤ κ. Λ. Αυγενάκη για την στήριξή του, με την προσδοκία ότι επιτέλους θα αναγνωριστεί ο ρόλος που αρμόζει στις ΔΟ της χώρας μας, όπως εδώ και δεκαετίες συμβαίνει στην Ευρώπη.

You might also like