ΠΟΚΚ: Γενική συνέλευση ΔΣ στο Επιμελητήριο Λάρισας

«Απαιτούμε έναν ενιαίο ελεγκτικό μηχανισμό» - «Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι»

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, έλαβε χώρα στο Επιμελητήριο Λάρισας, η Γενική Συνέλευση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (Π.Ο.Κ.Κ.). Στην εκδήλωση, έδωσε το «παρών» το περιοδικό MEATPLACE, καταγράφοντας τον παλμό, τους προβληματισμούς και τις προοπτικές του κλάδου.

 

Τις διεργασίες της συνέλευσης, άνοιξε ο Πρόεδρος της ΠΟΚΚ, Σάββας Κεσίδης, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Κρέατος & της Κτηνοτροφίας στην ΕΛΛΑΔΑ (Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ.), Γιάννη Φασουλά, απηύθυνε ο τεχνικός σύμβουλος της Οργάνωσης, Γιώργος Γεωργούδης, μεταφέροντας το σύνθημα: «Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι».

Ελεγκτικοί μηχανισμοί και Εκσυγχρονισμός του Νόμου

«Θέλουμε και απαιτούμε έναν, ενιαίο ελεγκτικό μηχανισμό. Αυτή τη στιγμή ο κλάδος μας υπόκειται σε ελέγχους από 9 μηχανισμούς. Ας δημιουργηθεί ένας φορέας, με όποιο όνομα επιθυμεί το ΥπΑΑΤ και να δημιουργηθούν μεικτά κλιμάκια που θα συμμετέχουν κτηνίατροι».

Τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, ανέδειξε ως το πιο ουσιώδες ζήτημα, ο Σύμβουλος της ΠΟΚΚ, Νίκος Μπαλαμπανίδης, ο οποίος στην παρέμβασή του τόνισε πως «πρέπει να καταθέσουμε μια πρόταση εφ’ όλης της ύλης». Για την ανάγκη ελέγχου του λαθρεμπορίου μίλησε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΠΟΚΚ, Αντώνης Κανελλόπουλος, ενώ παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της ΠΟΚΚ, Σάββας Κεσίδης, εξήγησε πως όλα αυτά θα τεθούν από την ΕΔΟΤΟΚΚ, την οποία χαρακτήρισε ως την «κολώνα» που τους εκπροσωπεί.

Η εκπαίδευση, η κατάψυξη και το κοινωνικό πρόσωπο του κρεοπώλη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η συζήτηση για την εκπαίδευση των κρεοπωλών, με τον Β’ Αντιπρόεδρο της ΠΟΚΚ, Στέφανο Τικέλη, να χαρακτηρίζει τη σχολή της Αθήνας ως «απαρχαιωμένη», τονίζοντας πως υπάρχει αναμονή έως και 3 χρόνων για να εισαχθεί κάποιος στη Σχολή Κρεοπωλών της Αθήνας. Οι συμμετέχοντας τόνισαν πως δεν επαρκεί η διάρκεια φοίτησης, με τον κ. Κεσίδη να εξηγεί πως «αν η σχολή από 3μηνη γίνει 6μηνη, φεύγει από το ΥπΑΑΤ και πηγαίνει στο Υπ. Παιδείας». Για την αξία (και τα προβλήματα) της εκπαίδευσης μίλησε και o καθ’ ύλην αρμόδιος, Βασίλειος Χ. Παρίσης, Κτηνίατρος, Υγιεινολόγος Τροφίμων MSc – Ιχθυολόγος MSC, Εκπαιδευτής Δημόσιας Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος Λάρισας.

Με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΠΟΚΚ, Σάββα Κεσίδη, αναφέρθηκε πως επίκειται μια συνάντηση με τον ΕΦΕΤ, για το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί στα κρεοπωλεία κατάψυξη (βούτα) για τα κρέατα που πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης. Η συζήτηση άνοιξε με αφορμή μια σχετική απόφαση στην Πορτογαλία, που δίνεται η σχετική άδεια, με την προϋπόθεση που τα εν λόγω τρόφιμα προορίζονται για κοινωφελείς σκοπούς. «Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε να φανεί το κοινωνικό πρόσωπο του κρεοπώλη», συμπλήρωσε ο κ. Κεσίδης.

Περαιτέρω συζήτηση για θέματα κατάψυξης ακολούθησε, καθώς εκκρεμεί ένα κρίσιμο δικαστήριο του Βελγίου, που η χώρα έστειλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υπήρξε έντονος προβληματισμός για το τι θα σημαίνει για την ελληνική μεταποίηση, αν τελικά γίνει νόμος η πρόταση της Κομισιόν, που λέει πως «5 μέρες μετά την ημερομηνία σφαγής, το κρέας δεν μπορεί να μπει στην κατάψυξη».

 

 

Μετά το πέρας των διεργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ακολούθησε η καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας, ενώ εν συνεχεία, οι καλεσμένοι, τα μέλη της Ομοσπονδίας και οι οικογένειές τους, απόλαυσαν το γεύμα τους.

Ακόμα περισσότερα για τη Γενική Συνέλευση της ΠΟΚΚ, θα βρείτε στο επόμενο τεύχος (131) του περιοδικού MEATPLACE.

You might also like