Συνεργασία Ελλάδας και Κροατίας στον τομέα της αγροδιατροφής

Η συνάντηση του Λευτέρη Αυγενάκη με την ομόλογό του Marija Vučković

Συνάντηση με την υπουργό Γεωργίας της Κροατίας, Marija Vučković είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος μετά από πρόσκλησή της πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ.

 

Στη συζήτηση οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν σε κοινές δράσεις για αλλαγές στην ΚΑΠ και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στον τομέα της αγροδιατροφής.

Η Κροατία στηρίζει τις 19 προτάσεις της Ελλάδας για αλλαγές στην ΚΑΠ ενώ κοινή είναι η στάση των δύο χωρών στην ανάγκη δημιουργίας μόνιμων μηχανισμών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Συνεργασία Ελλάδας και Κροατίας στον τομέα της αγροδιατροφής

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την ομόλογό του κυρία Marija Vučković δήλωσε:

«Μέσα από τη συμμετοχή μας και τη συνεργασία μας σε θεσμικά ή άτυπα όργανα που από κοινού συμμετέχουμε, όπως το PPE και το EUMED-9, προωθούμε κοινές δράσεις για δυο μείζονα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των χωρών της ΕΕ:

Το πρώτο αφορά τις αλλαγές στην ΚΑΠ. Θέση μας είναι ότι η ΚΑΠ πρέπει να γίνει πιο λειτουργική, λιγότερο γραφειοκρατική και πιο φιλική στους αγρότες. Η «πράσινη μετάβαση» μπορεί να συμβαδίσει με την ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα και πρέπει να γίνει αλλά με τρόπο πιο ομαλό. Η Κροατία στηρίζει τις 19 προτάσεις της Ελλάδας και αναμένουμε μια εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση επί των θεμάτων στο επόμενο Τακτικό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στις 26 Μαρτίου.

Το δεύτερο αφορά την ανάπτυξη δράσεων και μηχανισμών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Κροατίας για διάθεση του 2% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, με στόχο  τη διαχείριση κρίσεων αλλά και τη δημιουργία μόνιμων μηχανισμών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ζήτημα που έχει αναδειχθεί στις συνεδριάσεις της EUMED-9, αλλά αφορά το σύνολο της Ευρώπης, μιας και, όπως έχει αποδειχθεί, η κλιματική κρίση δεν έχει σύνορα. Παράλληλα θέσαμε την ανάγκη ενίσχυσης του Γεωργικού Αποθεματικού, καθώς είναι εμφανές ότι οι υπάρχοντες πόροι δεν επαρκούν, αλλά και την επένδυση σε προληπτικούς μηχανισμούς, όπως είναι το «αγροτικό 112» που προωθεί η χώρα μας. Καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης πιστεύουμε ότι μπορεί να διαδραματίσει και η συνεργασία και η ανταλλαγή εμπειριών στη χάραξη πολιτικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Συζητήσαμε επίσης διμερή ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα και πρωτοβουλίες για την προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων μας, η τόνωση του εμπορίου και η συνεργασία σε ζητήματα εκπαίδευσης, έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας».

You might also like