Αυγενάκης: Τα αντανακλαστικά της Ευρώπης δεν ανταποκρίνονται στα προβλήματα των αγροτών

«Να ενώσουμε δυνάμεις για να περάσουν οι προτεινόμενες αλλαγές στην ΚΑΠ»

Για αργούς ρυθμούς εκ μέρους της Ευρώπης και «αντανακλαστικά που δεν ανταποκρίνονται στα προβλήματα» των αγροτών, έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, προσερχόμενος στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

Ο ΥπΑΑΤ επεσήμανε ακόμα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να κινηθεί με όλες της τις «δυνάμεις», «έτσι ώστε όσα ζητήματα μπορούν να διορθωθούν στην τρέχουσα ΚΑΠ 23-27 πριν από τις ευρωεκλογές, να επιτευχθούν άμεσα».

Οι δηλώσεις Αυγενάκη

Αναλυτικότερα, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε:

«Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών των αρχηγών των κρατών μελών και φυσικά του πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη την προηγούμενη εβδομάδα, συνεχίζουμε και εμείς σε επίπεδο Γεωργίας και Αλιείας.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΕΛΚ, ολοκληρώθηκε η συνεδρίας του EUMED, συμμαχίες που αξιοποιούμε σε μέγιστο βαθμό, έτσι ώστε τα 19 σημεία- προτάσεις της χώρας μας να ισχυροποιηθούν ακόμη περισσότερο και να κερδίσουν περισσότερους συμμάχους.

Είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη κινείται αργά. Είναι βέβαιο ότι οι ρυθμοί και τα αντανακλαστικά της δεν ανταποκρίνονται στα προβλήματα των Ευρωπαίων αγροτών. Όμως εμείς ως χώρα είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, έτσι ώστε όσα ζητήματα μπορούν να διορθωθούν στην τρέχουσα ΚΑΠ 23-27 πριν τις Ευρωεκλογές, να διορθωθούν άμεσα χωρίς καμία καθυστέρηση.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η παρουσία μου σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών. Έτσι θα πορευτούμε, έτσι θα προσπαθήσουμε, μέσω των συμμαχιών που δημιουργήσαμε, ή που διατηρούμε και ισχυροποιούμε να πετύχουμε το καλύτερο για τους Έλληνες και Ευρωπαίους αγρότες.

Σ΄ αυτήν την προσπάθεια βεβαίως θα κινηθούμε συντονισμένα και για την επόμενη ΚΑΠ, που σε περίπου ένα χρόνο ξεκινάει η συζήτηση και όπως φαίνεται ίσως έρθει και λίγο νωρίτερα. Δεν χάνουμε ευκαιρία να αξιοποιήσουμε όλα τα δεδομένα για να  πετύχουμε το καλύτερο των Ελλήνων και Ευρωπαίων αγροτών».

Πρόταση για συνεδρίαση στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, πρόταση να γίνει συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του ΕΛΚ στην Ελλάδα, πριν από τις ευρωεκλογές, προκειμένου να συντονισθεί η δράση τους, εν όψει των αλλαγών στην ΚΑΠ, κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στη συνεδρίαση των αρμοδίων υπουργών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έγινε το πρωί στις Βρυξέλλες. Της συνεδριάσεως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είχε προηγηθεί, χθες το βράδυ, συνεδρίαση της Ομάδας των EUMED-9.

Ο ΥπΑΑΤ επισήμανε στους ομολόγους του ότι πρέπει να έχουν συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεις σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε πολιτικοί και όχι ένα think-tank. Πρέπει να σκεφτούμε πώς οι θέσεις που λαμβάνουμε θα ενδυναμώνουν το ΕΡΡ ώστε να υπάρχει ενιαίος πολιτικός λόγος, δυνατή φωνή και ενότητα ενόψει των ευρωεκλογών». Και πρόσθεσε: «Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και εμείς οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις,  είμαστε η ρεαλιστική φωνή, των Ευρωπαίων αγροτών. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό με πράξεις, πρωτοβουλίες και αποτέλεσμα».

Παράλληλα τόνισε ότι οι αλλαγές που επιχειρεί να περάσει το ΕΛΚ στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και οι οποίες δημιουργούν  προβλήματα στη βιωσιμότητα των αγροτών, είναι αλλαγές σε πολιτικές που επέβαλαν κυβερνήσεις στις οποίες μετείχαν Σοσιαλιστές. Ο Έλληνας υπουργός πρότεινε στους ομολόγους του να κάνουν ως υπουργοί μέλη του ΕΡΡ, κοινές επισκέψεις σε όλα τα κράτη μέλη, «για να μεταφέρουμε το μήνυμα της πολιτικής και των προτάσεών μας αλλά και για να καταδειχθεί η ενότητά μας εν όψει εκλογών». Επίσης πρότεινε να γίνει μια συνεδρίαση των υπουργών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ελλάδα πριν τις εκλογές.

Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός «την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκαν οι αρχηγοί κρατών και συζήτησαν και για τα αγροτικά αλλά σε εμάς τους υπουργούς Γεωργίας πέφτει το βάρος να βρούμε λύσεις για τους αγρότες. Γι’ αυτό σας καλώ στο σημερινό Συμβούλιο, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περάσει η αλλαγή του Κανονισμού».

You might also like