Σκόρδο και ρίγανη στην τροφή των χοίρων

Αντί για οξείδιο του ψευδαργύρου - Ερευνητές από Σκωτία και Ισπανία 

Το αιθέριο έλαιο ρίγανης και το μωβ σκόρδο έχουν χρησιμοποιηθεί από τους ανθρώπους από την αρχαιότητα για τις ιδιότητές τους που επιδρούν ευεργετικά στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και της βελτίωσης της υγείας του εντέρου.

Πρόσφατα, όμως, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτά τα συστατικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη τροφή των χοίρων, ως εναλλακτική λύση στο οξείδιο του ψευδαργύρου, το οποίο χορηγείται σε χοιρίδια που απογαλακτίζονται για την πρόληψη και τη μείωση των πεπτικών προβλημάτων.

Σημειώνεται, πως το οξείδιο του ψευδαργύρου, το οποίο είναι ρύπος για το περιβάλλον και συμβάλλει στην ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής, βρίσκεται σε διαδικασία απαγόρευσης σε πολλές χώρες.

Παρόμοια ή ανώτερα αποτελέσματα με το οξείδιο του ψευδαργύρου

Η μελέτη, από ερευνητές στη Σκωτία και την Ισπανία, διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης και το μωβ σκόρδο προσφέρουν παρόμοια ή ανώτερα αποτελέσματα με το οξείδιο του ψευδαργύρου, όταν προστίθενται στη διατροφή. Το παραπάνω αφορά στις επιπτώσεις στη δομή του εντέρου, στα βακτηριακά είδη που υπάρχουν στο έντερο και στην αντοχή των βακτηρίων στα αντιμικροβιακά.

Στο πλαίσιο της έρευνας, αρκετές ομάδες απογαλακτισμένων χοιριδίων έλαβαν διαφορετικές συγκεντρώσεις αιθέριου ελαίου ρίγανης και μωβ σκόνη σκόρδου, οξείδιο ψευδαργύρου ή συνδυασμό και των δύο. Μια ομάδα ελέγχου, η οποία δεν έλαβε καμία από αυτές τις ενώσεις στην τροφή, ήταν επίσης παρούσα για την απαραίτητη σύγκριση.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ομάδες χοιριδίων που έλαβαν τις υψηλότερες δόσεις αιθέριου ελαίου ρίγανης και σκόνης μωβ σκόρδου, είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα για τις μετρούμενες παραμέτρους και τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια ή ανώτερα από εκείνα για την ομάδα που έλαβε οξείδιο του ψευδαργύρου.

Πιο ανθεκτική και βιώσιμη η παραγωγή χοίρων

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Μούρθια της Ισπανίας από επιστήμονες από το Rural College της Σκωτίας (SRUC), το Πανεπιστήμιο της Μούρθια και το ισπανικό Ινστιτούτο Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης (IMIDA), σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής χοίρων, Dalland Hybrid Espana S.A.. Διεξήχθη σε ένα αγρόκτημα, προκειμένου να αναπαραχθούν οι συνθήκες που επικρατούν σε μία τυπική μονάδα και με αυτό τον τρόπο, να διευκολυνθεί η άμεση εφαρμογή των αποτελεσμάτων.

«Η περίοδος απογαλακτισμού είναι ένα κρίσιμο βήμα στην παραγωγή χοίρων. Αυτή η έρευνα σχετικά με τη χρήση αιθέριου ελαίου ρίγανης και μωβ σκόνης σκόρδου ως εναλλακτικές λύσεις αντί του οξειδίου του ψευδαργύρου, θα βοηθήσει να γίνει η παραγωγή χοίρων πιο ανθεκτική και βιώσιμη, αντιμετωπίζοντας τις τρέχουσες προκλήσεις, όπως η μικροβιακή αντοχή, η μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος,·η ικανοποίηση των απαιτήσεων των καταναλωτών για βιώσιμα παραγόμενα τρόφιμα και η προσαρμογή σε νέους κανονισμούς και τάσεις στη ζωική παραγωγή», δήλωσε ο Jorge Rivera Gomis, Ερευνητικός Συνεργάτης στο Κέντρο Επιδημιολογίας και Πλανητικής Υγείας του SRUC στο Ινβερνές της Σκωτίας.

You might also like