Επισκόπηση της γρίπης των πτηνών: Δεκέμβριος 2023 – Μάρτιος 2024

Kρούσματα σε 227 οικόσιτα και 414 άγρια πτηνά σε 26 χώρες της Ευρώπης

Μεταξύ 2 Δεκεμβρίου 2023 και 15 Μαρτίου 2024, αναφέρθηκαν κρούσματα γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) A(H5) σε 227 οικόσιτα και 414 άγρια πτηνά σε 26 χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), και το Εργαστήριο Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη γρίπη των πτηνών (EURL).

Λιγότερα κρούσματα

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αν και εξακολουθούσε να είναι ευρέως διαδεδομένος, ο συνολικός αριθμός ανιχνεύσεων ιού HPAI σε πτηνά ήταν σημαντικά χαμηλότερος, μεταξύ άλλων λόγων, πιθανώς λόγω κάποιου επιπέδου ανοσίας στο σμήνος, σε είδη άγριων πτηνών που είχαν προσβληθεί προηγουμένως, με αποτέλεσμα τη μειωμένη μόλυνση του περιβάλλοντος και τη διαφορετική σύνθεση των κυκλοφορούντων γονότυπων A(H5N1).

Τα περισσότερα κρούσματα HPAI που αναφέρθηκαν στα πουλερικά ήταν πρωτογενή κρούσματα, μετά την εισαγωγή του ιού από άγρια πτηνά. Εκτός Ευρώπης, η πλειονότητα των κρουσμάτων σε πουλερικά εξακολούθησε να συγκεντρώνεται στη Βόρεια Αμερική, ενώ η εξάπλωση του A(H5) σε πληθυσμούς άγριων πτηνών στην ηπειρωτική Ανταρκτική προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Για τα θηλαστικά, το A(H5N5) αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, ενώ τα κατσικάκια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αντιπροσώπευαν την πρώτη φυσική μόλυνση με A(H5N1) στα μηρυκαστικά.

Οι ανθρώπινες λοιμώξεις

Από την τελευταία έκθεση και έως τις 12 Μαρτίου 2024, πέντε λοιμώξεις από ανθρώπινη γρίπη των πτηνών A(H5N1), συμπεριλαμβανομένου ενός θανάτου, εκ των οποίων οι τρεις ήταν ιοί κλάδου 2.3.2.1c, αναφέρθηκαν από την Καμπότζη. Η Κίνα έχει αναφέρει δύο ανθρώπινες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου ενός θανατηφόρου κρούσματος, με τη γρίπη των πτηνών A(H5N6), τέσσερις μολύνσεις ανθρώπων με τη γρίπη των πτηνών A(H9N2) και ένα θανατηφόρο κρούσμα με ταυτόχρονη μόλυνση της εποχικής γρίπης A(H3N2) και της γρίπης των πτηνών A( H10N5). Η τελευταία περίπτωση ήταν η πρώτη τεκμηριωμένη μόλυνση του ανθρώπου με τη γρίπη των πτηνών A(H10N5).

Σημειώνεται, πως οι ανθρώπινες λοιμώξεις από τη γρίπη των πτηνών παραμένουν σπάνιες και δεν έχει παρατηρηθεί παρατεταμένη μόλυνση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο κίνδυνος μόλυνσης από τους ιούς της γρίπης των πτηνών H5 που κυκλοφορούν επί του παρόντος της κατηγορίας 2.3.4.4b στην Ευρώπη παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό στην ΕΕ. Ο κίνδυνος μόλυνσης παραμένει χαμηλός έως μέτριος για εκείνους που εκτίθενται επαγγελματικά ή με άλλο τρόπο σε μολυσμένα ζώα.

You might also like