FAO: Στο +1,7% ο Δείκτης Τιμών Κρέατος τον Μάρτιο

Η δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση

Οι αυξανόμενες διεθνείς τιμές για τα φυτικά έλαια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας, είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο κατά 1,1% τον Μάρτιο του δείκτη αναφοράς για τις παγκόσμιες τιμές των βασικών τροφίμων, την πρώτη άνοδο σε επτά μήνες, όπως ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Παρόλα αυτά, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων ήταν χαμηλότερος κατά 7,7%, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022. Ας δούμε, όμως, ποια ήταν η κατάσταση με τις τιμές του κρέατος.

Σε άνοδο πουλερικά, χοιρινό και βόειο κρέας

Σε ό,τι αφορά στον Δείκτη Τιμών Κρέατος του FAO, τον περασμένο Μάρτιο σημειώθηκε άνοδος κατά 1,7%, συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2023, κάτι που οφείλεται στην αύξηση που εμφάνισαν οι διεθνείς τιμές για τα πουλερικά, τα χοιρινά και τα βοοειδή. Σημειώνεται, πως είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας που καταγράφεται άνοδος, ενώ συγκριτικά με την επίδοση του Μαρτίου της περασμένης χρονιάς, είχαμε μια πτώση της τάξης του 1,5%.

Οι διεθνείς τιμές του κρέατος πουλερικών αυξήθηκαν τον Μάρτιο, υποστηριζόμενες από τη συνεχιζόμενη σταθερή ζήτηση εισαγωγών από τις κορυφαίες χώρες εισαγωγής, παρά τις άφθονες προμήθειες που διατηρήθηκαν κυρίως από τα μειωμένα κρούσματα γρίπης των πτηνών στις μεγάλες χώρες παραγωγής.

Οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν επίσης, αντανακλώντας κυρίως την υψηλότερη εσωτερική ζήτηση ενόψει των εορτών του Πάσχα, παρά τις αυξημένες προμήθειες ειδικά στη Δυτική Ευρώπη.

Οι παγκόσμιες τιμές βόειου κρέατος συνέχισαν να αυξάνονται τον Μάρτιο, κυρίως λόγω των αυξημένων αγορών από κορυφαίες χώρες εισαγωγής.

Αντίθετα, οι διεθνείς τιμές του αιγοπρόβειου κρέατος μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, κυρίως λόγω της αύξησης των προμηθειών που ξεπέρασαν τα εποχιακά επίπεδα, ιδίως από την Αυστραλία.

 

You might also like