Ελλάδα-Κίνα: Ισχυροποίηση της συνεργασίας σε έρευνα και εκπαίδευση στον αγροδιατροφικό τομέα

Συνάντηση του ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη με τον Πρόεδρο της Κινέζικης Ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών, καθηγητή Wu Kongming

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη με τον Πρόεδρο της Κινέζικης Ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών Καθηγητή, Wu Kongming.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης της ήδη σημαντικής υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ της Κινεζικής Ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών με τους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΑΑΤ, όπως με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, επιβεβαιώνοντας τη διάθεση των δύο πλευρών να ισχυροποιήσουν τη σχέση συνεργασίας σε ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

Σημειώνεται πως η Κινέζικη Ακαδημία Αγροτικών Επιστημών αποτελούμενη από ένα ολοκληρωμένο δίκτυο έρευνας, ανάπτυξης και εκπαίδευσης πρωτοστατεί στο τομέα των νέων τεχνολογιών υδροπονίας με σύγχρονα εργαστήρια ρομποτικής, προσελκύοντας εκατοντάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Κατατάσσεται 2η παγκοσμίως ως τράπεζα γενετικού υλικού σπόρων, γεγονός που την καθιστά πρωτοπόρα στο είδος της.

Καθιέρωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων και ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών

Συζητήθηκαν εκτενώς οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης καθώς και η κρισιμότητα της επισιτιστικής ασφάλειας, οι οποίες έχουν δημιουργήσει παγκόσμια ανησυχία. Τονίστηκε, η ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας σε προγράμματα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.

Η ελληνική πλευρά πρότεινε τη δημιουργία προγράμματος για ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών και την επιμόρφωσή τους σε θέματα αγροτικής παραγωγής και ανάπτυξης με ταυτόχρονη καθιέρωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Επιστημονικό Ελληνοκινεζικό συνέδριο στην Ελλάδα για ενίσχυση της συνεργασίας

Συμφωνήθηκε, επίσης, πριν από το τέλος του 2024 και ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στελεχών της Ακαδημίας στην Ελλάδα με στόχο να ενισχυθεί η υφιστάμενη συνεργασία τόσο με τους εποπτευόμενους φορείς του ΥπΑΑΤ (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), όσο και με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν επιπλέον γέφυρες συνεργασίας.

Η ελληνική πλευρά πρότεινε τη διοργάνωση μεγάλου συνεδρίου που θα λάβει χώρα το 2025 στην Ελλάδα, με την παρουσία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και αγροτικών φορέων των δύο χωρών, με στόχο τη διεύρυνση συνεργασιών σε εκπαίδευση και  έρευνα. Η κινεζική πλευρά απεδέχθη την πρόταση με ιδιαίτερη χαρά, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης ξεναγήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων κ. Jin Ke στις πρωτοποριακές εγκαταστάσεις υδροπονίας και ρομποτικής της Κινεζικής Ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών.

Η υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας

Υπενθυμίζεται παρακάτω, πώς έχει η υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ ιδρυμάτων της Κίνας με τους εποπτευόμενους από το ΥΠΑΑΤ φορείς, ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ και Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο:

1             ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Υπάρχει συνεργασία μεταξύ ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ και φορέων της Κίνας- Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Κίνας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Νάιτζινγκ, Ερευνητικό Ινστιτούτο Αλιείας Κίτρινης Θάλασσας, Πανεπιστήμιο Γεωργίας και Μηχανικής του Σάντογκ, Πανεπιστήμιο της Σαγκάης, Ακαδημία Περιβαλλοντικών Επιστημών της Σαγκάης, Ινστιτούτο Αστικής Γεωργίας, Κινεζική Ακαδημία Γεωργικών Επιστημών, Ινστιτούτο Προτύπων Ποιότητας και Τεχνολογίας Δοκιμών Αγροτικών Προϊόντων

Πρόσφατα, υλοποιήθηκε στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ/ Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων με την Κίνα, το πρόγραμμα ERANET: Αξιοποίηση των αγρο-κτηνοτροφικών αποβλήτων για την παραγωγή ζωοτροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες στο πλαίσιο της πρόσκλησης Διμερούς και Πολυμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας.

Επίσης, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ/Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων/ Τμήμα Γεωργικής Μηχανικής, συμμετέχει ως Συντονιστής στο έργο με τίτλο: “Σύστημα ρομποτικής για την ανίχνευση και διαχείριση παρασίτων σε μικρούς οπωρώνες στην Κίνα και την Κίνα”, στο πλαίσιο της διακρατικής Ελλάδας-Κίνα, με επιστημονικά υπεύθυνο Δρα Γ. Πετεινάτο.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του υβριδικού Συνεδρίου για τη συνεργασία ΕΕ- Κίνας στις Αγροεπιστήμες, συμμετείχε ως ομιλήτρια η Δρ Χρυσούλα Τάσσου, Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

2             Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο

OFF-Season FF-IPM –που αφορά σε δράσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των διπτέρων εντόμων που προσβάλλουν τα φρούτα (μύγες των φρούτων), όπως η μύγα της Μεσογείου με σκοπό την διευκόλυνση  εξαγωγών και εισαγωγών  φρούτων. Διάρκεια: 2019 – 2024, στο πλαίσιο του Horizon 2020 Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και  Αγροτικό Πανεπιστήμιο Κίνας (China Agricultural University)

Διμερής Συνεργασία Ελλάδας-Κίνας, που αφορά στη μελέτη της επαγωγής της άμυνας κηπευτικών καλλιεργειών έναντι σοβαρών φυτοπαθογόνων, που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, χωρίς γενετική τροποποίηση των φυτών.

Αντικείμενο του προγράμματος αποτελεί η διέγερση του μηχανισμού άμυνας των φυτών έναντι φυτοπαθογόνων οργανισμών με χρήση μικρών μορίων RNA (‘RNAεμβόλια’) που προκαλούν ‘σίγηση’ της έκφρασης γονιδίων του παθογόνου.

Ως πειραματικά μοντέλα χρησιμοποιήθηκαν τα παθοσυστήματα: α) CMV-τομάτα, β) ZYMV-καρπουζιά και γ) TYLCV-τομάτα. Η στρατηγική παραγωγής αυτών των ‘RNA εμβολίων’ βασίζεται στη χρησιμοποίηση βακτηριακών κυττάρων και την επαγωγή ετερόλογης έκφρασης σε αυτά των εν λόγω μορίων. (Διάρκεια Απρ. 2013 – Νοεμ. 2015, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και  Αγροτικό Πανεπιστήμιο Κίνας.

 

You might also like