ΕΕ: Σε 12μηνη επιτήρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Κίνδυνος ανάκλησης της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση τέθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς σύμφωνα με τη Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI) διαπιστώθηκαν ελλείψεις, καθυστερήσεις και λάθη στις τελευταίες διαχειριστικές περιόδους.

Σχέδιο δράσης διαπίστευσης

Ειδικότερα, η DG AGRI με επιστολή της προς τη μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας μας στην ΕΕ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, επισημαίνει ότι ο Οργανισμός θα πρέπει επειγόντως να τεθεί υπό επιτήρηση. Παράλληλα, απαιτείται να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο δράσης διαπίστευσης για την αντιμετώπιση όλων των ελλείψεων που εντοπίστηκαν στη συμμόρφωση του Οργανισμού Πληρωμών με τα κριτήρια διαπίστευσης.

«Ο οικονομικός κίνδυνος που προκύπτει από τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου του Οργανισμού Πληρωμών και τη συμμόρφωσή του με τα κριτήρια διαπίστευσης παρακολουθείται στο πλαίσιο διαφόρων ερευνών συμμόρφωσης της DG AGRI», επισημαίνεται στην επιστολή, ενώ η Διεύθυνση Γεωργίας θεωρεί ότι «όσον αφορά τη διαχείριση του ΕΓΤΕ και του ΕΓΤΑΑ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ένα ή περισσότερα από τα κριτήρια διαπίστευσης δεν τηρούνται πλέον ή παρουσιάζουν τόσο σοβαρές ελλείψεις που επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να εκπληρώνει τα καθήκοντά του».

Πρώτη συνάντηση στις 28 Μαΐου

Για τον λόγο αυτό προειδοποιεί με αποκλεισμό από την καταβολή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των ενισχύσεων του ΕΓΤΕ ύψους 6.059.364,12 ευρώ και του ΕΓΤΑΑ ύψους 2.190.965,19 ευρώ.

Έτσι, η ευρωπαϊκή αρχή κρίνει σκόπιμο τον επανέλεγχο της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ για διάστημα 12 μηνών, ζητώντας παράλληλα την άμεση κατάρτιση σχεδίου αποκατάστασης των ελλείψεων που έχουν διαπιστωθεί. Αναφέρεται μάλιστα ότι η έλλειψη επαρκών, αποτελεσματικών και άμεσων διορθωτικών ενεργειών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική ανάκληση της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σημειώνεται πως η πρώτη τεχνική συνάντηση των ευρωπαϊκών φορέων (με την πιθανή συμμετοχή του ΟΠΕΚΕΠΕ και του φορέα Πιστοποίησης) προβλέπεται να γίνει διαδικτυακά στις 28 Μαΐου 2024.

Ανδρουλάκης: «Άλλη μια απόδειξη της κυβερνητικής αποτυχίας στην αγροτική πολιτική»

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος -μιλώντας από τα Ανώγεια της Κρήτης- μεταξύ άλλων ανέδειξε την αποτυχία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην αγροτική πολιτική μετά και την πρωτοφανή απόφαση να τεθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπό επιτήρηση από την ΕΕ, αφού διαπιστώθηκε σοβαρή ανεπάρκεια στις τελευταίες διαχειριστικές περιόδους.

«Τι λέει ο πολύς κ. Αυγενάκης για τις επιδοτήσεις; “Δεν φταίω εγώ, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση”. Πριν από δύο ώρες, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θέτει υπό εποπτεία τον ΟΠΕΚΕΠΕ, διότι είναι ανίκανος να μοιράσει τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις στην Ελλάδα, αλλάζοντας πέντε προέδρους σε τέσσερα χρόνια. Ποιος φταίει λοιπόν μετά από αυτή την απόφαση; Η Ευρώπη που δίνει τα λεφτά ή αυτοί που είναι ανίκανοι να τα μοιράσουν στην Ελλάδα; Κρατήστε το αυτό: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα της οποίας οργανισμός που μοιράζει ενισχύσεις και επιδοτήσεις, μπήκε σε ευρωπαϊκή εποπτεία, είναι η Ελλάδα με τη σημερινή κυβέρνηση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η αιχμηρή απάντηση Αυγενάκη στις δηλώσεις Ανδρουλάκη

Απαντώντας στις δηλώσεις του κυρίου Ανδρουλάκη, ο κύριος Αυγενάκης ανέφερε τα παρακάτω στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Ο Πρόεδρος του «mini ΠΑΣΟΚ» κ. Ν. Ανδρουλάκης δεν ρωτάει, δεν ακούει, δεν μαθαίνει. Ή παριστάνει όλα τα παραπάνω για να υφάνει μια ιστορία αποτυχίας για την κυβέρνηση της ΝΔ και για εμένα προσωπικά.

Είναι, αν μη τι άλλο, περίεργη η εμμονή του κ. Ανδρουλάκη με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ώρα μάλιστα που ο εν λόγω Οργανισμός, υπό τη νέα του διοίκηση, κάνει ουσιαστικά βήματα εξυγίανσης από τα λάθη του παρελθόντος. Ενός παρελθόντος που χαρακτηριζόταν από την αδιαφάνεια και την κακοδιοίκηση, στοιχεία τα οποία ήλεγξε, όπως ήταν αναμενόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν διδάχτηκε από την τελευταία φορά που κατηγόρησε δημοσίως τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την χώρα του και διαψεύστηκε με τον Οργανισμό να πληρώνει πριν το Πάσχα 785 εκ. ευρώ.

Κι αφού περιοδεύει στα ορεινά της Κρήτης του συστήνω για την δίκη του προστασία, αντί να έχει μια στείρα αντιπολιτευτική άποψη για τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, ας ρωτήσει αγρότες και κτηνοτρόφους για την ποιότητα των πληρωμών.

Ο κ. Ν. Ανδρουλάκης δυστυχώς για τους ψηφοφόρους του δεν φοράει την φανέλα της εθνικής.

Επιχαίρει που ο ΟΠΕΚΕΠΕ αντιμετωπίζει ζήτημα εποπτείας από την Κοινότητα, ενώ την ίδια ώρα δεν λέει κουβέντα, ούτε μάζεψε τους ευρωβουλευτές του που ψήφισαν κατά των αλλαγών της ΚΑΠ.

Η υποκρισία του δεν έχει όριο.

Νομίζει πως επικαλούμενος την «πράσινη Κρήτη» άλλων εποχών και «λιβανίζοντας» τον Ανδρέα Παπανδρέου, θα μπορέσει να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και να ανατρέψει την δημοσκοπική καθίζηση του ΠΑΣΟΚ.

Αντίπαλός του δεν είναι ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο Κασσελάκης, ούτε κάποιος άλλος. Αντίπαλός του είναι το διαζύγιο με την λογική, τον ρεαλισμό και την ειλικρίνεια».

 

You might also like