Ξεκίνησε η πρώτη φάση διαβούλευσης για τον νέο ΕΛΓΑ

Ψηφιοποίηση του Οργανισμού - Προσαρμογή στην κλιματική κρίση - Κάλυψη νέων κινδύνων

Μετά από 25 χρόνια ξεκινά σήμερα, Τετάρτη 15 Μαΐου, η πρώτη φάση της διαβούλευσης για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Το παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στον Άρη Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης, το ΥπΑΑΤ, ανταποκρινόμενο σε ένα πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου, προχωρεί στην έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η σύγχρονη εποχή. Μέσω του σχεδίου των γενικών αξόνων του νέου ΕΛΓΑ το ΥΠΑΑΤ επιδιώκει:

  • ψηφιοποίηση του Οργανισμού,
  • προσαρμογή στην κλιματική κρίση
  • κάλυψη νέων κινδύνων

Ο ΥπΑΑΤ κάλεσε τους αγρότες να καταθέτουν τις προτάσεις, τις σκέψεις τους και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή στο elga.gr/neos-elga ή στο email στο [email protected].

Ο Υπουργός σημείωσε ότι για πρώτη φορά θα ασφαλίζονται η ιχθυοτροφία, η χοιροτροφία, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες ενώ θα προσφέρεται 100% κάλυψη.

 

πρώτη φάση της διαβούλευσης

 

Οι δύο άξονες του νέου ΕΛΓΑ

Όπως είπε ο υπουργός, ο νέος ΕΛΓΑ θα κινείται σε δύο άξονες: Της βασικής ενίσχυσης για όλους και της αγοράς προαιρετικών κινδύνων, ανάλογα με την καλλιέργεια και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Ένα μέρος των ασφαλίστρων θα καλύπτεται από το την ΕΕ μέσω του ΠΑΑ και το υπόλοιπο από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

Εξήγησε ότι ο σημερινός κανονισμός δεν καλύπτει φαινόμενα όπως η ακαρπία ή ο περονόσπορος, αλλά και τα δύο αυτά είναι προς συζήτηση με τον νέο κανονισμό, ως προαιρετικοί κίνδυνοι.

Βασικοί στόχοι της μεταρρύθμισης

Οι βασικοί στόχοι της μεταρρύθμισης που προτείνεται είναι:

  1. Οικονομική και λειτουργική εξυγίανση και βιωσιμότητα
  2. Ψηφιοποίηση και πιστοποίηση των εκτιμητικών διαδικασιών
  3. Προσαρμογή στην κλιματική κρίση και σε νέα ζημιογόνα αίτια (πυρκαγιά, βροχοπτώσεις, καύσωνας, παγετός) με νέα προγράμματα καλύψεων
  4. Επιτάχυνση της εκτιμητικής διαδικασίας και της καταβολής των αποζημιώσεων
  5. Ασφαλιστικός εκσυγχρονισμός με κάλυψη ιχθυοκαλλιεργειών, θερμοκηπίων (σε επίπεδο εγκαταστάσεων) και ζωικής παραγωγής (αναφορικά με την πτηνοτροφία και την χοιροτροφία)
  6. Κατάργηση του ανώτατου ποσοστού αποζημίωσης καλύπτοντας το 100% της ηρτημένης ασφαλιζόμενης αξίας  και κατάργηση της αφαίρεσης κατά 12% του ποσοστού εκτίμησης της ζημιάς
  7. Τροποποίηση του ανώτατου ποσού αποζημίωσης και απαλοιφή του στην περίπτωση «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
  8. Κατάργηση της δυνατότητας επιλογής από τους ασφαλισμένους, αύξησης ή μείωσης των ασφαλίστρων κατά 20%
  9. Μείωση της αποζημίωσης στην περίπτωση συνεχόμενων ζημιών και όταν δεν εφαρμόζονται οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές.
  10. Μείωση συντελεστών ασφάλισης για μια 5ετία (80-60-40-20-0) στους νέους γεωργούς
  11. Μείωση του ασφαλίστρου στην περίπτωση ύπαρξης ενεργητικών μέσων προστασίας
Oι πιο σημαντικές αλλαγές

Στην ανακοίνωση του ΕΛΓΑ σημειώνεται πως: «για πρώτη φορά καλύπτονται οι ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και οι εγκαταστάσεις των θερμοκηπίων, συναρτούμε τον καύσωνα με τη μέση θερμοκρασία της εκάστοτε περιοχής, εντάσσουμε την πυρκαγιά στα ζημιογόνα αίτια για την αποζημίωση της ηρτημένης παραγωγής και καταργούμε την εξαίρεση του προανθικού σταδίου των καλλιεργειών από τα αίτια που αποζημιώνονται.

Συσχετίζεται ο κύκλος εργασιών με την αποζημίωση, ενώ μειώνεται η αποζημίωση στην περίπτωση συνεχόμενων ζημιών από το ίδιο αίτιο στο ίδιο αγροτεμάχιο, αλλά και η ασφαλιστική εισφορά σε αγροτεμάχια με επενδύσεις ενεργητικής προστασίας.

Διευρύνεται η περίοδος ασφαλιστικής κάλυψης λόγω της κλιματικής αλλαγής κλπ, ενώ εισάγουμε νέα ζημιογόνα αίτια προαιρετικής ασφάλισης μεταξύ των οποίων η ακαρπία λόγω ήπιου χειμώνα και οι έμμεσες μυκητολογικές ζημίες λόγω εκτεταμένων βροχοπτώσεων και υψηλής υγρασίας. Οι επιλογές της προαιρετικής ασφάλισης θα συγχρηματοδοτούνται από τους ευρωπαϊκούς πόρους. Η ασφάλιση θα ενισχύεται με 45 εκ ετησίως από το ΠΑΑ.

Καλύπτουμε το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, ενώ εξασφαλίζουμε τη διαφάνεια, ταχύτητα, αξιοπιστία και αντικειμενικότητα στις αποζημιώσεις μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημιουργώντας Πληροφοριακό Σύστημα Αποζημιώσεων (ΠΣΑ) και εξοπλίζοντας τους εκτιμητές με φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (tablets, laptops) για άμεση επικοινωνία με το ΠΣΑ και ηλεκτρονική καταγραφή της εκτίμησης».

 

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της 1ης Διαβούλευσης για το Νέο Θεσμικό Πλαίσιο Ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ

 

You might also like