Αύξηση 24% στο εμπορικό πλεόνασμα αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ τον Φεβρουάριο

Στα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ το πλεόνασμα με βάση τη μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ έφτασε τον Φεβρουάριο του 2024 το εμπορικό πλεόνασμα αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση 24% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Η ΕΕ παραμένει ο κορυφαίος εξαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων στον κόσμο χάρη στην εξαιρετικά φημισμένη και μεγάλη παραγωγή της. Οι εξαγωγικές αξίες αυξήθηκαν σημαντικά, μεταξύ άλλων, για τις ελιές και το ελαιόλαδο λόγω των υψηλότερων τιμών. Οι εισαγωγές της ΕΕ μειώθηκαν ελαφρώς τον Φεβρουάριο του 2024, παρά την αύξηση της αξίας των εισαγωγών κακάο. Συνολικά, τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές είναι σταθερές σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της τελευταίας μηνιαίας έκθεσης για το εμπόριο αγροδιατροφής που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο +5% οι εξαγωγές ύψους 19,4 δισ. ευρώ

Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2024 αυξήθηκαν κατά 5% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο και έφθασαν τα 19,4 δισ. ευρώ. Εκτός από τις ελιές και το ελαιόλαδο, η αξία των εξαγωγών μικτών παρασκευασμάτων και συστατικών τροφίμων αυξήθηκε επίσης λόγω των υψηλότερων όγκων και τιμών εξαγωγών (+10% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023). Η ΕΕ εξήγαγε επίσης υψηλότερους όγκους δημητριακών, ζάχαρης και ισογλυκόζης αυτόν τον μήνα. Οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων παραμένουν ισχυρές αλλά η αξία τους μειώθηκε κατά 5% λόγω των χαμηλότερων τιμών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι ο πρώτος προορισμός για τις εξαγωγές της ΕΕ με υψηλότερους όγκους μπύρας, μηλίτη και άλλων ποτών, χοιρινού κρέατος και παρασκευασμάτων φρούτων και ξηρών καρπών που εξάγονται. Δεύτερος προορισμός είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες με τις εξαγωγές της ΕΕ εκεί να αυξάνονται κατά 9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Αυτό εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των όγκων και των τιμών των ελιών και των εξαγωγών ελαιολάδου. Ομοίως, οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 11%, κυρίως λόγω των μεγαλύτερων εξαγωγών προϊόντων καπνού. Ενώ παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο, οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ προς την Κίνα και τη Ρωσία μειώθηκαν.

Στο -2% οι εξαγωγές ύψους 13,2 δισ. ευρώ

Η αξία των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ έφτασε τα 13,2 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας ελαφρά μείωση 2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Αυτό οφείλεται κυρίως στις μειωμένες τιμές σε πολλές κατηγορίες προϊόντων, αλλά η κατάσταση παραμένει αντικρουόμενη. Ενώ οι τιμές των δημητριακών, των ελαιούχων σπόρων και των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών μειώθηκαν, αυξήθηκαν για τα προϊόντα κακάο, τις ελιές και το ελαιόλαδο. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι εισαγωγές στην κατηγορία καφές, τσάι, κακάο και μπαχαρικά (+784 εκατ. ευρώ, +23%), γεγονός που εξηγείται κυρίως από τις αυξημένες τιμές των προϊόντων κακάο. Όσον αφορά τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, η αύξηση οφείλεται σε υψηλότερους όγκους εισαγωγών.

Οι εισαγωγές από την Αργεντινή, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ινδονησία και την Ουκρανία μειώθηκαν λόγω χαμηλότερου όγκου εισαγωγών και τιμών για ορισμένα αγαθά. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές από την Ακτή Ελεφαντοστού, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Τυνησία και την Τουρκία αυξήθηκαν, λόγω των προϊόντων κακάο και των φρούτων και των ξηρών καρπών.

You might also like