Εκδήλωση στην Αθήνα για τα 120 χρόνια της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Πρέσβης Tsunis: Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι πολύ σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες

Την επέτειο συμπλήρωσης 120 χρόνων από την ίδρυσή της γιόρτασε πρόσφατα η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, με μία εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη Αθηνών.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Αθήνα, George Tsunis, ενώ την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη και μέγα χορηγό την Aegean Airlines.

Πρέσβης Tsunis: Οι Η.Π.Α. θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

«Η κληρονομιά της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής έχει γεφυρώσει ηπείρους και γενιές και συνδέει δύο διαφορετικούς αιώνες και πολιτισμούς», τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης, ενθυμούμενος συχνά τη διαδρομή της οικογένειάς του από την ορεινή Ναυπακτία. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υποστήριξη των Η.Π.Α. προς την Ελλάδα μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ. «Τα μεταπολεμικά προγράμματα ανήλθαν σε περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα άξιζαν σήμερα περισσότερα από 21 δισεκατομμύρια. Τα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση και επέκταση της γεωργικής και βιομηχανικής παραγωγής», είπε και δεσμεύτηκε ότι οι Η.Π.Α. θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Αμερικανική Γεωργική Σχολή διότι πιστεύουν στη συνολική φιλοσοφία της. «Η Σχολή είναι πολύ σημαντική για τις Η.Π.Α., διότι -μεταξύ άλλων- θέτει στάνταρ αριστείας και παρέχει εξαιρετικές εκπαιδευτικές δυνατότητες και προοπτικές στους μαθητές της. Είναι ένα Ίδρυμα που αντιπροσωπεύει με το καλύτερο δυνατό τρόπο τα ιδανικά των Η.Π.Α. και τη συνεχή συνεργασία με την Ελλάδα. Εύχομαι να συνεχίσετε το σπουδαίο έργο σας, διότι οι επόμενες γενιές θα έχουν πολλές ευθύνες. Είναι το μέλλον του κόσμου και χαίρομαι που θα έχουν στο πλευρό τους ως καθοδηγήτρια τη Σχολή», κατέληξε.

Λ. Αυγενάκης: Πρότυπο για την Ελλάδα η Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, εξέφρασε τον θαυμασμό του για το έργο που επιτελεί για 120 χρόνια η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, την οποία χαρακτήρισε «πρότυπο» για την Ελλάδα. «Η γεωργία μπορεί να αποκτήσει μακροπρόθεσμη προοπτική και οι καλλιεργητές της γης με τη σωστή εκπαίδευση, καθοδήγηση και στήριξη, μπορούν να φανούν αντάξιοι του ονόματός τους», είπε, ενώ αναφερόμενος στη Σχολή υπογράμμισε ότι «πίσω από έναν καλοκουρδισμένο Οργανισμό βρίσκονται η προσήλωση στις ανθρώπινες αξίες, η έμφαση στη δημιουργία, την καινοτομία και την εξέλιξη αλλά και η σταθερή επιδίωξη στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος». Τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται αρκετά Ιδρύματα όπως η Αμερικανική Γεωργική Σχολή για να κάνει τα αναγκαία άλματα γνώσης και τεχνολογικής επάρκειας που θα επιτρέψουν την εκ βάθους ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, των μεθόδων καλλιεργειών και τελικά της μοναδικής ποιότητας προϊόντων της ελληνικής γης. «Βρισκόμαστε σε συνεργασία με τη Σχολή με στόχο την αναβάθμιση της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Δεν λειτουργούμε φοβικά απέναντι σε επιτυχημένα πρότυπα. Αναπτύσσουμε συνέργειες και αναδεικνύουμε πρότυπα σαν αυτό της Σχολής. Είμαστε συνοδοιπόροι και απόλυτοι υποστηρικτές του οράματός της», κατέληξε.

Οι ομιλίες των ανθρώπων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Εφόρων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Στέφανος Παντελιάδης. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αρχές που διέπουν την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και στο γεγονός ότι ο αείμνηστος πατέρας του, Παντελής Παντελιάδης, ήταν απόφοιτος της τάξης του 1954. «Η Σχολή άλλαξε τη ζωή του πατέρα μου και τον βοήθησε να μεταμορφωθεί από ένα φτωχό παιδί σε έναν ισχυρό επιχειρηματία. Κάθε φορά που απόφοιτοι της Σχολής επιτυγχάνουν στη ζωή, νιώθω περήφανος και με κάνει να πιστεύω ότι ασχολούμαι με κάτι πολύ σημαντικό», είπε.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Dr.Jeff Lansdale αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητά της, τονίζοντας ότι η καλύτερη δασκάλα της είναι η φύση και μίλησε στους προσκεκλημένους για την αποστολή, το έργο και τις αξίες του Ιδρύματος. Επίσης, ξεδίπλωσε το όραμά του για τη Σχολή, για τη θέση της στην εκπαίδευση του αύριο και για τους πετυχημένους αποφοίτους της. Κάλεσε τους προσκεκλημένους να συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό του Μη Κερδοσκοπικού Εκπαιδευτικού Οργανισμού και να δείχνουν έμπρακτα τη στήριξή τους.

Μία ιστορική αναδρομή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, με τίτλο: «120 χρόνια προσφοράς» πραγματοποίησε η επικεφαλής της βιβλιοθήκης «Δημήτρης και Αλίκη Περρωτή» του Ιδρύματος, Δαμιάνα Κουτσομίχα. «Στην πορεία της, η Σχολή προσαρμόστηκε στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας και της εκπαίδευσης. 120 χρόνια μετά είναι το μόνο εκπαιδευτικό ίδρυμα στη χώρα που προσφέρει προγράμματα από τον Παιδικό Σταθμό μέχρι και μεταπτυχιακές σπουδές.

Σήμερα, καθώς βρισκόμαστε στο κατώφλι του μέλλοντος, ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις και ευκαιρίες. Καθώς γιορτάζουμε μαζί σας τα 120 χρόνια, το ταξίδι μας απέχει πολύ από το να τελειώσει. Φυτεύουμε μαζί με εσάς τους σπόρους για τον επόμενο αιώνα ανάπτυξης και ανακάλυψης. Η αμέριστη υποστήριξή και η γενναιοδωρία σας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, και γι’ αυτό είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες», υπογράμμισε.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συγκινητική ομιλία της απόφοιτης της Σχολής (τάξη 2012) Δήμητρας Χήνα. «Κατάγομαι από ένα μικρό χωριό της Φθιώτιδας και από μία καθαρά αγροτική οικογένεια. Βρέθηκα στη Σχολή σε ηλικία 15 ετών και άρχισα ένα υπέροχο ταξίδι. Διεκδίκησα υποτροφίες για παιδιά με ηγετικές ικανότητες στις Η.Π.Α.. Συμμετείχα σε σπουδαίες εθελοντικές δράσεις και ανέπτυξα έντονα την αίσθηση της ευθύνης ως μέλος του κοινωνικού συνόλου. Καλλιέργησα σχέσεις και δεξιότητες που έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία μου και με διαμόρφωσαν ως προσωπικότητα και χαρακτήρα. Στη Σχολή, μου μεταλαμπαδεύτηκαν αξίες με τις οποίες πορεύομαι μέχρι και σήμερα. Βρήκα ένα σύνολο ανθρώπων που δούλευαν εντατικά για να έχουμε πρόσβαση σε ευκαιρίες, πίστευαν σε εμένα και είχαν αναλάβει να με καθοδηγήσουν. Η Σχολή αγκαλιάζει τα παιδιά της επαρχίας, όπως εγώ, αναγνωρίζει το ταλέντο τους, την εργατικότητα και την όρεξή τους να πετύχουν, τους δίνει πρόσβαση σε ευκαιρίες, την ώθηση, τα εφόδια και τους πόρους ώστε να χαράξουν το δικό τους μονοπάτι με τόλμη. Προσωπικά να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς. Εκπροσωπώντας την κοινότητα των αποφοίτων θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δωρητές, στους εφόρους, τον πρόεδρο, το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς όλοι μαζί συνεισφέρατε στη διαμόρφωση της προσωπικότητας, των γνώσεων και του ήθους μας», κατέληξε καταχειροκροτούμενη.

 

Εκδήλωση στην Αθήνα για τα 120 χρόνια της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής
Από αριστερά: Απόστολος Σαμούδης, Όλια Αυδή, Δήμητρα Χήνα, Κατερίνα Κουρουξίδου, Στέφανος Παντελιάδης, George Tsunis, Dr.Jeff Lansdale, Θεοδώρα Βαλεντή, Πασχάλης Χαριζάνης, Άννυ Ευσταθίου και Παναγιώτης Γιαταγαντζίδης

 

You might also like