Περιφέρεια Κρήτης: Προς εκπόνηση τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη

Το θέμα των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στο νησί συζητήθηκε σε συνάντηση του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, με τον Πρόεδρο της ΕΑΣΗ Σταύρο Γαβαλά, τον Αντιπρόεδρο Γιώργο Ταμιωλάκη και τον γεν. διευθυντή της ΕΑΣΗ Γιώργο Λαμπράκη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρου Τζεδάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκου Συριγωνάκη.

Η Προγραμματική Σύμβαση με το ΥπΑΑΤ

Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, η Περιφέρεια Κρήτης έχει αναλάβει τη διαδικασία εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στο νησί και θα  προβεί στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τις πρόσφατες διατάξεις του Ν.5087/2024 και συγκεκριμένα με τα άρθρα 7 και 8.

Η προβλεπόμενη διαδικασία θα ξεκινήσει αμέσως μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης προκειμένου να αρχίσουν οι διαγνωστικές διαδικασίες.

Προτεραιότητα για το ΥπΑΑΤ

Σημειώνεται πως την εφαρμογή των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης -η μη εφαρμογή των οποίων θα έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση προστίμου ύψους 450 εκατ. ευρώ από την ΕΕ- θεωρεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ως το πιο κρίσιμο ζήτημα για την ασφαλή υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Για τον λόγο αυτό, εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα είναι έτοιμη η ΚΥΑ για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.

Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη ομιλία του στην ειδική θεματική του συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών με θέμα: «Αγροτική Ανάπτυξη: Προς μια βιώσιμη διαχείριση με ορίζοντα το 2030», ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε ότι «τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης αποτελούν βασικό κομμάτι της εύρυθμης ομαλής υλοποίησης της νέας ΚΑΠ προκειμένου να δίνονται οι επιδοτήσεις με τρόπο σωστό και δίκαιο και να τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί».

You might also like