Η βελτιωμένη ψύξη θα μπορούσε να μειώσει κατά 620 εκατ. τόνους τα απορρίμματα τροφίμων

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για την ψυχρή εφοδιαστική αλυσίδα

Στη μείωση της παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων κατά περίπου 620 εκατομμύρια μετρικούς τόνους κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να συμβάλουν οι βελτιώσεις κατά μήκος της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Research Letters.

«Περίπου οι μισοί από τους περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων που πηγαίνουν στα σκουπίδια ετησίως μπορούν να αποφευχθούν μέσω της βελτιστοποίησης της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Aaron Friedman-Heiman, φοιτητής μεταπτυχιακού στο School for Environment and Sustainability του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και στο Ross School of Business.

Μείωση στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η διατήρηση αλυσίδων εφοδιασμού με πλήρη ψύξη, θα μπορούσε να μειώσει κατά 41% τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που σχετίζονται με τα απόβλητα τροφίμων.

Επί του παρόντος, περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται κάθε χρόνο πηγαίνει στα σκουπίδια, ζυγίζοντας περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους, ενώ 800 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα και υποσιτισμό, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Επιπροσθέτως, τα απόβλητα τροφίμων ευθύνονται για το 8% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο.

Κατά τη σύνταξη της μελέτης, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα εργαλείο εκτίμησης απώλειας τροφίμων για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της βελτιωμένης πρόσβασης στην ψυχρή αλυσίδα στην απώλεια τροφίμων και τις σχετικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Αυτό το εργαλείο εφαρμόστηκε σε επτά τύπους τροφίμων σε επτά περιοχές, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ και άλλες πηγές.

Ο παγκόσμιος χάρτης

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η Υποσαχάρια Αφρική και η Νότια και Νοτιοανατολική Ασία έχουν τις «μεγαλύτερες δυνατότητες» για μειώσεις τόσο στις απώλειες τροφίμων όσο και στις σχετικές εκπομπές μέσω της αυξημένης εφαρμογής της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η Νότια και Νοτιοανατολική Ασία θα μπορούσαν να δουν τις απώλειες τροφίμων να μειώνονται κατά 45%, καθώς και μια μείωση κατά 54% στις σχετικές εκπομπές σε ένα βελτιστοποιημένο σενάριο ψυχρής εφοδιαστικής.

Στην Υποσαχάρια Αφρική, αυτές οι μειώσεις θα μπορούσαν να είναι 47% και 66%, αντίστοιχα.

Στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και σε άλλες πιο βιομηχανικές περιοχές, η μεγαλύτερη απώλεια τροφίμων λαμβάνει χώρα σε επίπεδο νοικοκυριού, διαπίστωσε η μελέτη. Ως αποτέλεσμα, οι βελτιώσεις στην ψυχρή αλυσίδα δεν θα μείωναν σημαντικά τις συνολικές απώλειες τροφίμων σε αυτούς τους τομείς.

«Αν και οι υποδομές της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας αυξάνονται ταχέως παγκοσμίως, μια βελτιστοποιημένη αλυσίδα ψύξης πιθανότατα θα αναπτυχθεί με διαφορετικούς ρυθμούς και διαφορετικούς τρόπους σε ολόκληρο τον κόσμο», σχολίασε η συν-συγγραφέας Shelie Miller, καθηγήτρια στο School for Environment and Sustainability του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και στο College of Engineering.

You might also like