Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων: «Προετοιμαστείτε για το απρόβλεπτο»

Κάθε χρόνο 600 εκατ. άνθρωποι αρρωσταίνουν ως αποτέλεσμα περίπου 200 τύπων τροφιμογενών ασθενειών, οι οποίες ευθύνονται για 420 χιλ. θανάτους που μπορούν να προληφθούν

Κάθε χρόνο στις 7 Ιουνίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων. Αποτελεί μια ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και μας υπενθυμίζει ότι το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων μας αφορά όλους, καθώς κάθε μέρα η επικινδυνότητα των τροφίμων αξιολογείται σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο (οικογένειες, επιχειρήσεις, φορείς, κυβερνήσεις).

Περιττό είναι ίσως να αναφέρουμε πως η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί πολύτιμο αγαθό για τον άνθρωπο. Σχετίζεται άμεσα με την υγεία και την ποιότητα ζωής του και η διασφάλισή του είναι αποτέλεσμα μιας αέναης προσπάθειας σε παγκόσμια κλίμακα στην κατεύθυνση της εξάλειψης των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τα τρόφιμα.

Ένας στους δέκα ανθρώπους αρρωσταίνει από επιμολυσμένα τρόφιμα

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), κάθε χρόνο ένας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως αρρωσταίνει από επιμολυσμένα τρόφιμα και περισσότερες από 200 ασθένειες προκαλούνται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες, ενώ τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών (που αποτελούν το 9% του πληθυσμού) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τροφιμογενή νοσήματα.

Ο ρόλος των απροσδόκητων συμβάντων και η ανάγκη για ετοιμότητα

Ακόμη κι αν όλοι έχουμε λειτουργήσει υπεύθυνα σύμφωνα με τον ρόλο μας στην διατροφική αλυσίδα, υπάρχει πάντα η πιθανότητα ενός απροσδόκητου συμβάντος που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων. Ένα τέτοιο απροσδόκητο συμβάν μπορεί να είναι μικρής έκτασης, όπως, για παράδειγμα, μία τοπική διακοπή ρεύματος, μια πλημμύρα, μια τροφική δηλητηρίαση σε ένα τοπικό εστιατόριο. Μπορεί, όμως, να πρόκειται για ένα απροσδόκητο γεγονός πολύ μεγαλύτερης έκτασης, όπως μία φυσική καταστροφή. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, υπάρχει πάντοτε κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την ασθένεια.

Το «κλειδί» σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι η ετοιμότητα και αναδεικνύεται ξεκάθαρα στο μήνυμα της φετινής καμπάνιας που έχει τίτλο: «Ασφάλεια τροφίμων: προετοιμαστείτε για το απρόβλεπτο».

Σε απρόβλεπτες καταστάσεις η ετοιμότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η συνεργασία σε όλους τους τομείς και σε κάθε επίπεδο (παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό) είναι σημαντική για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική απόκριση, ειδικά όταν τα περιστατικά ασφάλειας τροφίμων ξεπερνούν τα σύνορα μίας χώρας. Η συντονισμένη προσέγγιση μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών, των εθνικών αρχών και της βιομηχανίας τροφίμων συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία. Επίσης, η ταχεία και ακριβής ανταλλαγή πληροφοριών και η αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ όλων των μερών που εμπλέκονται στην ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας, αλλά και των καταναλωτών, βοηθά στον καθορισμό της φύσης και της προέλευσης του εκάστοτε συμβάντος, διατηρεί την εμπιστοσύνη στο σύστημα ασφάλειας τροφίμων και σώζει ζωές.

Από την πλευρά των αρχών και των κυβερνήσεων, τα εθνικά σχέδια αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την ασφάλεια των τροφίμων, η ενίσχυση των συστημάτων επιτήρησης και η αποτελεσματική επικοινωνία με τις επιχειρήσεις και το καταναλωτικό κοινό είναι απαραίτητα για τη διαχείριση περιστατικών ασφάλειας τροφίμων. Οι επιχειρήσεις τροφίμων θα πρέπει να διαθέτουν ένα σχέδιο διαχείρισης και αντιμετώπισης για να διευκολύνουν άμεσες δράσεις στην περίπτωση ενός τέτοιου περιστατικού.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό για τους καταναλωτές να κατανοούν τον τρόπο που μπορούν να αναφέρουν ή να ανταποκριθούν στο περιστατικό αλλά και να αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην καθημερινότητά τους. Όσο περισσότερο ενημερωμένοι είναι οι πολίτες σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, τόσο περισσότερο είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε απρόβλεπτα περιστατικά.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Codex Alimentarius για να ενημερωθείτε, να χρησιμοποιήσετε ή και να διαμοιράσετε το διαθέσιμο υλικό, ή να διερευνήσετε άλλους τρόπους συμμετοχής στην καμπάνια.

 

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων

 

Ο Λευτέρης Αυγενάκης για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων

Κλείνοντας, παραθέτουμε τη δήλωση του Έλληνα ΥπΑΑΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων:

«Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια Τροφίμων αποτελεί ημέρα ορόσημο για την πρόληψη, τον εντοπισμό, αλλά και τη διαχείριση τροφογενών απειλών και κινδύνων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) κάθε χρόνο 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως νοσεί από επιμολυσμένα τρόφιμα.

Το πλέγμα πολιτικών και αποφάσεων που λαμβάνουμε καθημερινά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως στόχο την απόλυτη ετοιμότητα των κρατικών υπηρεσιών και των εθνικών αρχών να αντεπεξέλθουν σε οποιαδήποτε απειλή στην ασφάλεια των τροφίμων μας, την διασφάλιση της υγείας του καταναλωτή, αλλά και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης απέναντι στους παραγωγούς μας.

  • Συμβάλλουμε στη διατροφική ασφάλεια με τακτικούς και έκτακτους ελέγχους από μεικτά κλιμάκια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΕΦΕΤ και της Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ στην αγορά και στις πύλες εισόδου.
  • Με συντονισμό και μεθοδικότητα, αντιμετωπίζουμε τις ελληνοποιήσεις και τη νοθεία των ελληνικών προϊόντων.
  • Με σχέδιο νόμου το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαβούλευση, ανανεώνουμε το θεσμικό πλαίσιο για τους ελέγχους και κυρώσεις στα προϊόντα με ένδειξη ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ. Στόχος μας η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των ελέγχων, η προστασία των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και η ενίσχυση της ποιότητάς τους, και η καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών.

Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε τους καταναλωτές, και ταυτόχρονα διασφαλίζουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους αλλά και στους επαγγελματίες μεταποίησης της χώρας μας.

Η σημερινή ημέρα αφιερώνεται σε όλους όσοι εργάζονται σκληρά για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των τροφίμων μας σε κάθε στάδιο της τροφικής αλυσίδας, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση».

You might also like