Ην. Βασίλειο: Οι χαμηλότερες εξαγωγές τροφίμων της 15ετίας

Κατακόρυφη πτώση άνω του 20% - Συνολική αξία εξαγωγών 5,7 δισ. λίρες

Σημαντική μείωση στον όγκο των εξαγωγών τροφίμων του Ηνωμένου Βασίλειου, σημειώθηκε στο 1ο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών (FDF).

Συγκεκριμένα, η πτώση που καταγράφηκε ήταν άνω του 20% σε ετήσια βάση. Αυτό αντιπροσωπεύει τον χαμηλότερο όγκο πωλήσεων πρώτου τριμήνου τα τελευταία 15 χρόνια, εκτός από μια ιδιαίτερη περίοδο το πρώτο τρίμηνο του 2021, όπου έληξε η μεταβατική περίοδος και η παγκόσμια πανδημία.

Η συνολική αξία των εξαγωγών τροφίμων και ποτών για το πρώτο τρίμηνο ανήλθε σε 5,7 δισ. λίρες, σημειώνοντας πτώση 5,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η Ιρλανδία παραμένει η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, παρά την πτώση της τάξης του 3,5% στο 1 δισ. λίρες.

Τι πρέπει να γίνει

Σύμφωνα με την FDF, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το αυξανόμενο κόστος και η παγκόσμια οικονομική ύφεση έχουν επηρεάσει σημαντικά το εμπόριο. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η μείωση, απαιτείται βελτιωμένη υποστήριξη προς τους εξαγωγείς, ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες στις προκλήσεις που δημιουργούνται από το νέο κόστος και τις διαδικασίες. Επιπλέον, η βιομηχανία απαιτεί ένα υποστηρικτικό επιχειρηματικό περιβάλλον που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται στο εξωτερικό και δεν επιβαρύνει τις εταιρείες με δαπανηρές και περιττές κανονιστικές επιβαρύνσεις.

Σε άνοδο οι εισαγωγές

Στον αντίποδα, ο όγκος των εισαγωγών τροφίμων αυξήθηκε κατά πάνω από 7% σε ετήσια βάση και η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 0,4%, στα  14,8 δισ. λίρες. Η έκθεση υπογραμμίζει τον αντίκτυπο της εισαγωγής του πιστοποιητικού υγείας εξαγωγής (Export Health Certificate) για προϊόντα μεσαίου κινδύνου της ΕΕ τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού μοντέλου

λειτουργίας των βρετανικών συνόρων (Border Target Operating Model – BTOM), που αφορά στη διαμόρφωση ενός νέου καθεστώτος τελωνειακών ελέγχων για τις εμπορευματικές συναλλαγές με τη Μεγάλη Βρετανία.

Αυτό οδήγησε σε αυξημένο κόστος και γραφειοκρατία για τους εμπόρους, που αντικατοπτρίζεται στη μείωση των εισαγωγών βοείου κρέατος και πουλερικών. Η δεύτερη φάση του BTOM, που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Απριλίου, εισήγαγε νέους ελέγχους και τέλη, προσθέτοντας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Οι νέες ευκαιρίες ανάπτυξης

Η έκθεση εστιάζει επίσης στις ευκαιρίες για ενίσχυση των υφιστάμενων εμπορικών συμφωνιών με την Τουρκία, τη Νότια Αφρική και το Μαρόκο και πιθανές νέες ευκαιρίες στην περιοχή του Κόλπου, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εκτός ΕΕ για εξαγωγές τροφίμων και ποτών του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία την κατατάσσουν πλέον στους είκοσι κορυφαίους προορισμούς για εξαγωγές τροφίμων και ποτών. Σημειώθηκε αύξηση κατά 0,8% φτάνοντας στο επίπεδο ρεκόρ των 60 εκατομμυρίων λιρών. Οι εισαγωγές από την Τουρκία αυξήθηκαν επίσης κατά 15,2% φτάνοντας τα 197,5 εκατ. λίρες. Τέλος, οι εξαγωγές στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σχεδόν 196 εκατομμύρια λίρες.

 

You might also like