Έλληνας κτηνοτρόφος συνεργάτης του βουλγαρικού ΥπΑΑΤ

Συγχαρητήρια επιστολή ΣΕΚ στον Θωμά Μόσχο

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) συγχαίρει τον τεχνικό του σύμβουλο, Μόσχο Θωμά, για τη συνεργασία του και τη μελλοντική παρουσία του στο συνέδριο βιολογικής γεωργίας της Βουλγαρίας, αφού είναι επίτιμος καλεσμένος ομιλητής στο συνέδριο από το βουλγαρικό ΥΠΑΑΤ σχετικά με την προσέγγιση, τη μεθοδολογία και τις πρακτικές που εφαρμόζει στη Φάρμα του και προωθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΚΑΠ.

Σε άνοδο η κτηνοτροφία της Βουλγαρίας

Στην επιστολή του ΣΕΚ σημειώνεται ότι η Βουλγαρία είναι μία από τις δύο χώρες που κατάφεραν αύξηση ζωικού κεφαλαίου στην ΕΕ, με τη χοιροτροφία της να ξεπερνά σε αύξηση το 21%, δηλαδή αύξηση κατά 125.000 χοιρομητέρων.

Αυτό σημαίνει ότι η Βουλγαρία σήμερα εκτρέφει 727.000 χοιρομητέρες, ενώ η Ελλάδα μείωσε το ζωικό της κεφάλαιο από τις 742.000 στις 736.000. Ταυτόχρονα, η γειτονική μας χώρα σημείωσε τη χαμηλότερη μείωση ζωικού κεφαλαίου στα βοοειδή σε σχέση με τις άλλες χώρες, η οποία κυμαίνεται στα 5.000 ζώα, ενώ η Ελλάδα έχασε 7.100 ζώα. Αυτή τη στιγμή, οι δύο χώρες έχουν παρόμοιο ζωικό κεφάλαιο στα βοοειδή, δηλαδή 574.000 ζώα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στη Βουλγαρία η μείωση ζωικού κεφαλαίου στα πρόβατα κυμαίνεται στις 10.000 ζώα για το 2022-2023, ενώ στην Ελλάδα η μείωση ξεπερνά τα 127.000 ζώα.

Σκοπός της γειτονικής μας χώρας είναι η αναστροφή μείωσης ζωικού κεφαλαίου και η ανάπτυξη τους με αποτέλεσμα να αναζητούν τεχνογνωσία και συνεργασίες με επιτυχημένα παραδείγματα.

Συγχαίρει, λοιπόν, ο ΣΕΚ τον τεχνικό του σύμβουλο για τη συμβολή του στην γείτονα χώρα αλλά και για τη νέα συνεργασία που θα δημιουργηθεί, ώστε σε τεχνικό επίπεδο ο ΣΕΚ να στηρίξει με προτάσεις την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της Ελλάδας, αλλά και της γείτονα χώρας.

You might also like