ΕΕΚΕ: Ο ΦΠΑ εργαλείο στην προστασία της κατανάλωσης από τον πληθωρισμό

Αιχμηρή ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας με αποδέκτη τον Υπουργός Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο

«Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Σκέρτσος – ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης – διαφωνεί με την μείωση, έστω και προσωρινή, του ΦΠΑ στα τρόφιμα και γενικότερα στα είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να βελτιωθεί η πραγματική κατανάλωση κυρίως των φτωχών και ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού που -υπενθυμίζεται- ανέρχεται στο 25% περίπου του πληθυσμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ).

Το παράδειγμα της Ισπανίας

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται: «Επιχειρεί δε να τεκμηριώσει την κυβερνητική άρνηση παροχής άμεσης προσωρινής βοήθειας προς τους καταναλωτές, με την περίπτωση της Ισπανίας η οποία το 2022 μείωσε το ΦΠΑ σε ορισμένα είδη και το 2023 επεξέτεινε τις μειώσεις και στα τρόφιμα που αποτελούν είδη πλατιάς κοινωνικής κατανάλωσης. Σε ορισμένα είδη η ισπανική κυβέρνηση τα πέρασε στην κατηγορία μηδενικού ΦΠΑ. Συνολικά το 2023 η ισπανική κυβέρνηση απώλεσε από τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα τρόφιμα 1,32 δισ. € (το 0,3% περίπου των δημοσιονομικών εσόδων του ισπανικού κράτους).

Συγκρίνοντας το 2023 με το 2022

Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, στην ανακοίνωση της ΕΕΚΕ σημειώνεται το εξής: «Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίζεται, σε σχετική ανακοίνωσή του, ότι ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα με ΦΠΑ 13% είναι μικρότερος από τον πληθωρισμό τροφίμων της Ισπανίας με μειωμένο (4%, 5%, 10%) και μηδενικό (0%) ΦΠΑ.

Για να το κάνει αυτό ο κ. Σκέρτσος παίρνει ορισμένα είδη το 2022 και στη βάση αυτή κτίζει τους υπολογισμούς τους ενώ – ως γνωστό -η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα τρόφιμα έγινε στην Ισπανία το 2023.

Χωρίς να θέλουμε να εμπλακούμε σε μια μεθοδολογική διελκυστίνδα με τον Υπουργό Επικρατείας σημειώνουμε ότι η μείωση της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι) και η αύξηση της άμεσης φορολογίας (εισοδήματος, πλούτου) αποτελεί πάγιο κοινωνικό αίτημα, το οποίο προφανώς αγνοεί ο κ. Υπουργός».

Πληθωρισμός τροφίμων: Σύγκριση Ελλάδας και Ισπανίας

Σύμφωνα με την ΕΕΚΕ, τα πραγματικά στοιχεία του Δείκτη Food Inflation μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας το τελευταίο δωδεκάμηνο είναι τα εξής:

Ειδικότερα επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ότι το 5μηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023 ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 2,6% και στην Ισπανία κατά 1,9%. Ο δε εναρμονισμένος Δείκτης αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 3,5% και στην Ισπανία κατά 2,3%.

«Ο κ. Υπουργός οφείλει να είναι προσεκτικότερος όταν χρησιμοποιεί αριθμητικά δεδομένα και να μην παραποιεί τη σημασία τους», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕΚΕ.

You might also like