Οι παγκόσμιες αγορές πουλερικών ανακάμπτουν κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024

Η τελευταία τριμηνιαία ανάλυση της Rabobank

Περαιτέρω βελτιώνονται οι προοπτικές για τις παγκόσμιες αγορές πουλερικών κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, λόγω της επιταχυνόμενης αύξησης της κατανάλωσης κρέατος πουλερικών (+1,5% έως 2%) και της σταθερής αύξησης της προσφοράς σε πολλές αγορές.

Το παραπάνω είναι το συμπέρασμα της ανάλυσης της Rabobank, στην οποία σημειώνεται πως μετά από τέσσερα χρόνια εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, οι παγκόσμιες αγορές πουλερικών κινούνται προς πιο «κανονικές» συνθήκες αγοράς. Η ζήτηση για προϊόντα πουλερικών προστιθέμενης αξίας ανακάμπτει σύμφωνα με τις προσδοκίες, λόγω της σταδιακής αύξησης της καταναλωτικής δύναμης και του χαμηλότερου κόστους.

Οι συνθήκες στις τοπικές αγορές

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της παγκόσμιας ανάπτυξης οφείλεται στις ισχυρές συνθήκες των τοπικών αγορών, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τις αναδυόμενες αγορές στη Νοτιοανατολική και Νότια Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Οι χαμηλότερες τιμές των ζωοτροφών έχουν κάνει το κοτόπουλο πιο προσιτό, υποστηρίζοντας την ανάκαμψη της ζήτησης. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν καλές επιδόσεις φέτος, με σχετικά υψηλή ζήτηση, ελεγχόμενη αύξηση της παραγωγής και αυξανόμενες τιμές.

Οι κύριες εξαιρέσεις σε αυτό το σχετικά ισχυρό περιβάλλον αγοράς είναι η Κίνα και η Ιαπωνία, όπου ο κλάδος γνώρισε υπερβολικά φιλόδοξους ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3% φέτος, γεγονός που επηρέασε αρνητικά την τοπική κερδοφορία. Η Βραζιλία οδεύει επίσης προς την υπερπροσφορά, αλλά οι πρόσφατες περικοπές παραγωγής αναμένεται να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των αγορών.

Το παγκόσμιο εμπόριο θα γίνει πιο ανταγωνιστικό από ό,τι τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των αλλαγών στις εμπορικές ροές. Στην Κίνα, η αύξηση της παραγωγής, οι χαμηλές τιμές και η απότομη πτώση των εισαγωγών θα επηρεάσουν σημαντικά το παγκόσμιο εμπόριο. Αναμένεται ότι οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ρωσία θα αναζητήσουν εναλλακτικές αγορές για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο του μειωμένου κινεζικού εμπορίου, που επηρεάζει ιδιαίτερα τις αγορές με φτερούγες και μπούτια κοτόπουλου. Επιπλέον, η νέα ποσόστωση εισαγωγών της ΕΕ για την Ουκρανία θα επηρεάσει το παγκόσμιο εμπόριο κρέατος στήθους και ολόκληρου κοτόπουλου, ιδιαίτερα καθώς η Ουκρανία θα αναζητά ολοένα και περισσότερο εναλλακτικές αγορές.

Η γρίπη των πτηνών παραμένει μια κρίσιμη ανησυχία για τη βιομηχανία πουλερικών παγκοσμίως, απαιτώντας συνεχή έντονη εστίαση στις πρακτικές βιοασφάλειας για τον μετριασμό των κινδύνων. Επί του παρόντος, οι κίνδυνοι επιστρέφουν στο νότιο ημισφαίριο, με πρόσφατα κρούσματα στην Αυστραλία και συνεχιζόμενα κρούσματα στη Νότια Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Αυτά τα κρούσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ξαφνικές αλλαγές στις εμπορικές ροές, τόσο για εισαγωγές όσο και για εξαγωγές.

Σίγουρα θα χρειαστεί συνεχής εστίαση στις επιχειρήσεις. Το κόστος των ζωοτροφών έχει φτάσει στο χαμηλότερο σημείο και οι τιμές των σιτηρών έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Θα χρειαστεί να δοθεί μεγάλη έμφαση στην προμήθεια συστατικών ζωοτροφών και στη βελτιστοποίηση των συνθέσεων ζωοτροφών, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο μιας εποχής La Niña στις παγκόσμιες συγκομιδές των καλλιεργειών, που θα μπορούσε να επηρεάσει τους μεγάλους παραγωγούς σιτηρών.

You might also like