Τον χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών (HPAI) σε πουλερικά και άγρια πτηνά από το 2019/2020 καταγράφει η Ευρώπη, με τον κίνδυνο για το ευρύ κοινό να παραμένει χαμηλός.
Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της τελευταίας έκθεσης για τη γρίπη των πτηνών από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και το εργαστήριο αναφοράς της ΕΕ (EURL), με βάση τα αναφερόμενα δεδομένα μεταξύ Απριλίου και Ιούνιου 2024.
Αναλυτικότερα, μεταξύ 16 Μαρτίου και 14 Ιουνίου 2024, αναφέρθηκαν 42 ανιχνεύσεις ιού της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) A(H5) σε οικόσιτα (15) και άγρια (27) πτηνά σε 13 χώρες της Ευρώπης. Οι περισσότερες ανιχνεύσεις στα πουλερικά οφείλονταν σε έμμεση επαφή με άγρια πτηνά, αλλά υπήρξε και δευτερογενής εξάπλωση.
Η βελτίωση της κατάστασης στην Ευρώπη μπορεί να συνδέεται με πολλούς παράγοντες και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν: ανοσία που αναπτύχθηκε από άγρια πτηνά μετά από προηγούμενη μόλυνση, μείωση ορισμένων πληθυσμών άγριων πτηνών, μειωμένη μόλυνση του περιβάλλοντος και αλλαγές στη σύνθεση των ιϊκών γονοτύπων.
Οι ειδικοί παρατήρησαν τη συνεχή κυκλοφορία του ιού HPAI σε άγρια πτηνά στην Ευρώπη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αν και σε χαμηλούς αριθμούς. Συνέστησαν να ενισχυθεί η επιτήρηση ενόψει της επόμενης περιόδου γρίπης.
Η κατάσταση εκτός Ευρώπης
Εκτός Ευρώπης, η κατάσταση της HPAI εντάθηκε ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου ένας νέος γονότυπος του ιού A(H5N1) (B3.13) έχει εντοπιστεί σε πάνω από 130 αγέλες γαλακτοπαραγωγής σε 12 πολιτείες. Η μόλυνση στα βοοειδή φαίνεται να επικεντρώνεται στον μαστό, με το γάλα από μολυσμένα ζώα να παρουσιάζει υψηλά ιικά φορτία και να αντιπροσωπεύει ένα νέο όχημα μετάδοσης. Εκτός από τα βοοειδή, ιοί HPAI εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε άλλα δύο είδη θηλαστικών (αλπακά και θαλάσσιο ίππο). Μεταξύ 13 Μαρτίου και 20 Ιουνίου 2024, αναφέρθηκαν 14 νέα κρούσματα ανθρώπων με μόλυνση από τον ιό της γρίπης των πτηνών από το Βιετνάμ (ένα A(H5N1), ένα A(H9N2)), την Αυστραλία (με ιστορικό ταξιδιού στην Ινδία, ένα A(H5N1)), ΗΠΑ (τρία A(H5N1)), Κίνα (δύο A(H5N6), τρία A(H9N2), ένα A(H10N3)), Ινδία (ένα A(H9N2)) και Μεξικό (ένα θανατηφόρο κρούσμα A(H5N2)).
Το τελευταίο κρούσμα ήταν η πρώτη εργαστηριακά επιβεβαιωμένη μόλυνση του ανθρώπου με τον υπότυπο του ιού της γρίπης των πτηνών Α(H5N2). Οι περισσότερες περιπτώσεις ανθρώπων είχαν αναφέρει έκθεση σε πουλερικά, αγορές ζώντων πουλερικών ή βοοειδή γαλακτοπαραγωγής πριν από την ανίχνευση του ιού της γρίπης των πτηνών ή την έναρξη της ασθένειας. Οι μολύνσεις στον άνθρωπο με ιούς της γρίπης των πτηνών παραμένουν σπάνιες και δεν έχει παρατηρηθεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο κίνδυνος μόλυνσης από τον τρέχοντα κυκλοφορούν ιό της γρίπης των πτηνών A(H5) του κλάδου 2.3.4.4b στην Ευρώπη παραμένει χαμηλός για το ευρύ κοινό στην ΕΕ/ΕΟΧ. Ο κίνδυνος μόλυνσης παραμένει χαμηλός έως μέτριος για όσους επαγγελματικά ή με άλλο τρόπο εκτίθενται σε μολυσμένα ζώα ή μολυσμένο περιβάλλον.