Με αφορμή τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό της Βουλής των Ελλήνων «Επί του… περιστυλίου!» άρθρο του Προέδρου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, κ. Παύλου Σατολιά.
«Σήμερα πρέπει να δούμε μπροστά μαθαίνοντας, γιατί δεν καταφέραμε στόχους στην Μεταπολίτευση και πώς θα αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις που έχουν δημιουργηθεί από την κλιματική κρίση, το δημογραφικό, την επισιτιστική ασφάλεια καθώς και με την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας. Σε αυτή την πρόκληση και το ερώτημα που τίθεται, θα επικεντρωθώ στον πρωτογενή τομέα. Θα αποφύγω μετά την ανάλυση που προηγήθηκε να μπω στον πειρασμό για κάθε εκκρεμή ή νέο στόχο να προτείνω μια λύση», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Σατολιάς στο άρθρο του.
Τρεις στόχοι για τον πρωτογενή
Στο εν λόγω άρθρο, ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ υπογραμμίζει τους παρακάτω 3 στόχους για τον πρωτογενή τομέα:
- Πρώτος στόχος οι οργανώσεις των αγροτών, η συνεργατικότητα και οι συνεταιρισμοί, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες εστίες στήριξης των αγροτών και ενίσχυσης κάθε μορφής συνέργειας. Η συνέργεια είναι το κλειδί για όλες τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις για: το ανθρώπινο δυναμικό, τον μικρό κλήρο, το νερό, την ενέργεια από ΑΠΕ, την τεχνολογία. Συνεργασία: μεταξύ των παραγωγών για παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων με προστασία του περιβάλλοντος, συνεργασία τους με τις επιχειρήσεις μεταποίησης και εξαγωγείς, ώστε οι αγρότες να διασφαλίσουν ένα αξιοβίωτο περιβάλλον για παραγωγή και αξιοπρεπή διαβίωση.
- Δεύτερος στόχος η στήριξη των νέων γεωργών: Ένας νέος που τον καλούμε σήμερα να ασχοληθεί με την γεωργία δεν μπορεί να περιμένει για την επίλυση των προβλημάτων. Τα μέτρα πολιτικής για να είναι αποτελεσματικά πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή. Αλλιώς θα μπαλώνουμε συνεχώς προβλήματα.
- Τρίτος στόχος, πολιτικές για τα κρίσιμα προβλήματα με βασικό εργαλείο τους Συνεταιρισμούς για γρήγορα αποτελέσματα και απόκτηση κουλτούρας ανθεκτικότητας απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Οι κρίσιμες προκλήσεις είναι: Κατάρτιση και εκπαίδευση των αγροτών για την διευκόλυνση της καινοτομίας και των διαρθρωτικών αλλαγών (αλλαγές καλλιεργειών κλπ) στον αγροδιατροφικό τομέα. Σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων του νερού και του εδάφους που αποτελούν τις παράγοντες που πλέον η ελληνική γεωργία είναι ελλειμματική, ιδίως σε αρδευτικό νερό. Εισαγωγή και επέκταση όλων των μορφών ΑΠΕ για σταθερή μείωση του κόστους παραγωγής και θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε συνδυασμό με την δέσμευση CO2 που η γεωργία συμβάλει και θετικά. Τεχνολογία για δημιουργία που θα συνοδεύεται από βασική δημόσια υποδομή, ώστε να μπορούν οι αγρότες να αξιοποιήσουν τα οφέλη της και να έχουμε μείωση του ψηφιακού χάσματος στις αγροτικές περιοχές και προώθηση της φίλο – περιβαλλοντικής γεωργίας ακριβείας.
Δείτε εδώ την πλήρη έκδοση του περιοδικού της Βουλής των Ελλήνων