Το Υπουργείο Γεωργίας της Έσσης κάλεσε τους κτηνοτρόφους προβάτων και βοοειδών να εμβολιάσουν τα κοπάδια τους κατά του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου ή νόσου της κυανής γλώσσας (Bluetongue disease).
Μετά το πρώτο κρούσμα στην Έσση (περιφέρεια Vogelsberg) πριν από δυόμισι εβδομάδες και τα νέα κρούσματα σε γειτονικές χώρες, κατέστη σαφές στις Αρχές πως ο εμβολιασμός κατά του καταρροϊκού πυρετού προσφέρει τη μόνη αξιόπιστη προστασία έναντι της σοβαρής κλινικής πορείας και των απωλειών ζωικού κεφαλαίου.
Πρόσφατα, έχουν εντοπιστεί πολυάριθμα κρούσματα, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, συμπεριλαμβανομένων των Höxter και Soest κοντά στα σύνορα της Έσσης. Επομένως, υπάρχει φόβος ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν σύντομα να αυξηθούν και στην Έσση. Το πρώτο ύποπτο κρούσμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Kassel.
Επιδότηση 2 έως 3 ευρώ ανά δόση εμβολιασμού
Τον περασμένο μήνα, η Έσση ενέκρινε τον εμβολιασμό κατά του καταρροϊκού πυρετού των μηρυκαστικών. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, η ζήτηση είναι πολύ χαμηλή μέχρι στιγμής. Το κράτος, μαζί με το Ταμείο για τις Ασθένειες των Ζώων της Έσσης, παρέχει επίσης επιδότηση δύο ευρώ ανά δόση εμβολιασμού για τα αιγοπρόβατα και τρία ευρώ ανά δόση εμβολιασμού για τα βοοειδή. Για να δημιουργηθεί αποτελεσματική προστασία εμβολιασμού για το ζώο, τα βοοειδή πρέπει να λαμβάνουν δύο δόσεις εμβολιασμού με διαφορά περίπου τριών εβδομάδων. Για τα αιγοπρόβατα αρκεί ένας εμβολιασμός. Αποτελεσματική προστασία εμβολιασμού επιτυγχάνεται μετά από τρεις εβδομάδες.
Δυο λόγια για τη νόσο
Ο καταρροϊκός πυρετός ή νόσος της κυανής γλώσσας (Bluetongue disease, BT) είναι ιογενής λοιμώδης νόσος των προβάτων και άλλων οικόσιτων και άγριων μηρυκαστικών που μεταδίδεται με έντομα του γένους Culicoides. Ανήκει στην κατηγορία των νοσημάτων που πρέπει να δηλώνονται άμεσα στο Διεθνές Γραφείο Επιζωοτιών, διότι διασπείρεται ταχέως με τη μετακίνηση των Culicoides και προκαλεί μεγάλες οικονομικές απώλειες στην κτηνοτροφία των μηρυκαστικών των χωρών όπου εμφανίζεται.
Οφείλεται στον ιό του καταρροϊκού πυρετού (Bluetongue Virus, BTV) που ανήκει στο γένος Orbivirus (οικογένεια Reoviridae). Είναι ιός αντιγονικά πολύμορφος και συγκροτεί ορολογική ομάδα 24 οροτύπων, οι οποίοι έχουν διαφορετική γεωγραφική κατανομή. Η πρόληψη του νοσήματος στηρίζεται στο σύστημα επιτήρησης εισόδου και κυκλοφορίας στελεχών του ιού σε μία χώρα, στον έλεγχο του πληθυσμού των Culicoides, αλλά και στους εμβολιασμούς.
Για τη στήριξη των μέτρων πρόληψης απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις που έχουν στόχο την ταχεία ανίχνευση του ιού και την τυποποίηση των οροτύπων του. Οι κλασικές μέθοδοι ανίχνευσης και τυποποίησης στελεχών του ιού (ενοφθαλμισμός σε εμβρυοφόρα αυγά ή σε κυτταροκαλλιέργειες για την απομόνωση του ιού, ανοσοφθορισμός ή ανοσοϋπεροξειδάση και DAS-ELISA για ανίχνευση της ορολογικής ομάδας και εξουδετέρωση με γνωστούς αντιορούς έναντι των 24 οροτύπων για την τυποποίηση του οροτύπου) είναι διαδικασίες χρονοβόρες, δαπανηρές, απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ αδυνατούν να διακρίνουν τα άγρια από τα εμβολιακά στελέχη.