Τσιάρας: Η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους που χάνουν τα κοπάδια τους

Τηρούνται όλα τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για περιορισμό και εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών

Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να κλείσουμε τον κύκλο μετάδοσης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, περιορίζοντας αρχικώς τη νόσο και στη συνέχεια εκριζώνοντάς την οριστικά, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στον Άρη Πορτοσάλτε, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Σε εξέλιξη η επιδημιολογική έρευνα

Ο Υπουργός επισήμανε ότι, επειδή η επώαση του ιού χρειάζεται 22 ημέρες, είναι πιθανόν να μη είχε ακόμα εκδηλωθεί η νόσος στα ζώα που εισήχθησαν στη χώρα μας. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η επιδημιολογική έρευνα είναι σε εξέλιξη και, για το λόγο αυτό, συνέστησε να υπάρχει προσοχή στην αναφορά οποιασδήποτε χώρας, ως υπεύθυνη για την εξαγωγή της νόσου στην Ελλάδα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι τόσο οι χώρες της ΕΕ όσο και οι τρίτες χώρες από τις οποίες γίνονται εισαγωγές για να αναπληρωθούν οι απώλειες από το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε στον Daniel, είναι υποχρεωμένες να τηρούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα και να εκδίδουν πιστοποιητικά υγείας στα ζώα.

Η κυβέρνηση στο πλευρό των πληγέντων

Ο κ. Τσιάρας διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία θα σταθεί και πάλι στο πλευρό των κτηνοτρόφων στα κοπάδια των οποίων εκδηλώθηκε η νόσος, όπως έπραξε με το σύνολο των αγροτών στις περιπτώσεις του Daniel, Elias και Ιανού.

«Δεν προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση αποζημιώσεις. Αλλά ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευαισθησία της ελληνικής Πολιτείας και της σημερινής Κυβέρνησης στο θέμα των αποζημιώσεων όλων των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. Αποδείχθηκε στις πολύ μεγάλες θεομηνίες που είχαμε στο παρελθόν με τον Ιανό με τον Ντάνιελ. Η κυβέρνηση έκανε υπερβάσεις και αυτό, προκειμένου να στηρίξει όλο τον παραγωγικό κόσμο και να του δώσει τη δυνατότητα της συνέχειας», είπε ο ΥΠΑΑΤ.

Και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε εδώ, το έχουμε τονίσει προς κάθε κατεύθυνση. Όταν βρέθηκα ο ίδιος την προηγούμενη Παρασκευή στη Λάρισα, όταν παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα στην περιοχή της Ελασσόνας, κάναμε μια ευρεία σύσκεψη με τον περιφερειάρχη και όλους τους αρμόδιους φορείς. Εκεί τόνισα προς κάθε κατεύθυνση και ειδικά στους κτηνοτρόφους ότι η πολιτεία θα είναι παρούσα να τους στηρίξει σε μια δύσκολη στιγμή».

Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο

Όπως εξήγησε ο ΥΠΑΑΤ, για τη διαδικασία περιορισμού και εκρίζωσης της νόσου, τηρούνται πλήρως οι κοινοτικές οδηγίες και τα κοινά αποδεκτά πρωτόκολλα που προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός. Μάλιστα, αναφερόμενος στη μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση που έχει αναπτυχθεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, με την παρουσία 110 κτηνιάτρων στη Θεσσαλία και τους καθημερινούς ελέγχους που κάνουν 39 κλιμάκια, τους ευχαρίστησε δημοσίως, καθώς πολλοί εξ αυτών άφησαν τις διακοπές τους και τις οικογένειές τους και προσήλθαν στο πεδίο, κάτω από συνθήκες καύσωνα για να εκτελέσουν ένα δύσκολο έργο.  Εξήγησε επίσης, ότι επειδή στην πανώλη των μικρών μηρυκαστικών η μεταδοτικότητα είναι της τάξεως του 80%, ακόμα και αν σε ένα κοπάδι παρουσιασθεί έστω και μόνο ένα κρούσμα, προβλέπεται η θανάτωση των ζώων σε ολόκληρη τη συγκεκριμένη μονάδα. Τόνισε δε και πάλι ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

«Από την πρώτη στιγμή εφαρμόσαμε την ευρωπαϊκή οδηγία, με ένα πρωτόκολλο που μας δίνει τη δυνατότητα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να απομονώσουμε τον ιό και να δημιουργήσουμε μια συνθήκη ασφάλειας για όλο το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής», σημείωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι επειδή πρόκειται για RNA ιό, η μετάδοση γίνεται εντός 72 ωρών, πράγμα που σημαίνει ότι αν παρέλθει το διάστημα αυτό, δεν τίθεται απολύτως κανένα ζήτημα μετάδοσης. «Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι να περιοριστεί ο κίνδυνος μεταφοράς του ιού μέχρι το σφαγείο, για αυτό και έχουμε θεσπίσει ειδικές ζώνες απομόνωσης των αιγοπροβάτων».

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της συνέντευξης εδώ

You might also like