Στα 35 τα κρούσματα πανώλης – Νέα σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία
Σε Βαρθολομιό & Νεμούντα Ηλείας και στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας
Σε 35 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, μετά από τα νέα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιούνται από τα αρμόδια συνεργεία του ΥπΑΑΤ.
Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο, εντοπίστηκαν νέα κρούσματα σε κτηνοτροφικές μονάδες στο Βαρθολομιό και στη Νεμούντα της Ηλείας και στη Βόνιτσα.
Αναμένονται, επισης, τα αποτελέσματα των δειγμάτων από κτηνοτροφική μονάδα της Κομοτηνής, με τις πρώτες κλινικές ενδείξεις να είναι θετικές.
Μέχρι σήμερα έχουν διαπιστωθεί κρούσματα σε 35 εκτροφές σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ζώα που έχουν θανατωθεί έως τώρα ανέρχονται σε 13.000, αλλά όπως είναι λογικό ο συγκεκριμένος αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.
Τα πέντε μέτρα του ΥπΑΑΤ
Νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας είχε παρουσιάσει πέντε μέτρα για την αντιμετώπιση της πανώλης.
Ειδικότερα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:
- Επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα μεταφοράς και σφαγής ζώων που λήγουν την ερχόμενη Κυριακή, για μια επιπλέον εβδομάδα.
- Με επιστολή προς τους υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών του Σεπτεμβρίου, αφενός για την κοινή λήψη μέτρων προστασίας του ζωικού μας κεφαλαίου, όσο και για να εξετασθούν πρόσθετες δυνατές λύσεις απέναντι στο ζήτημα των οικονομικών συνεπειών της πανώλης.
- Με ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ενεργοποιηθούν δύο (2) επί πλέον κτηνιατρικά εργαστήρια που θα συμβάλουν στις αναλύσεις των δειγμάτων δεδομένης και της αύξησης των περιφερειών που έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα.
- Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την ανάλυση της επιδημιολογικής μελέτης και τον εντοπισμό των παραλείψεων ή έκνομων πράξεων που οδήγησαν στην έξαρση της νόσου. Τα αποτελέσματα της επιτροπής θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Λάρισας που έχει ξεκινήσει προανάκριση, ώστε, εάν προκύψουν ευθύνες να αποδοθούν.
- Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης περιορισμού και εκρίζωσης της πανώλης θα γίνει εκ νέου σχεδιασμός όλου του μοντέλου λειτουργίας της κτηνοτροφίας. Θα αναζητηθούν όλοι οι μέθοδοι και τρόποι ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν τα οργανικά κενά των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας και θα ανασχεδιαστεί το μοντέλο ώστε να περιορισθούν οι πιθανότητες επανάληψης ανάλογων φαινομένων.
Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφές αιγοπροβάτων σε περιοχές της χώρας, από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Γιώργου Κεφαλά εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται σε ετοιμότητα και έχουν προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, μεταξύ των οποίων:
- Επικοινωνία με κτηνοτρόφους και ενημέρωσή τους για το νόσημα (ως προς τα συμπτώματα, τους τρόπους μετάδοσης, την υποχρέωση για άμεση αναφορά στις κτηνιατρικές υπηρεσίες σε περίπτωση υπόνοιας της νόσου, τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα κ.ά).
- Κλινική επιτήρηση στις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων για έγκαιρη αναγνώριση ύποπτων συμπτωμάτων της νόσου.
- Ενημέρωση σφαγείων, γαλακτοβιομηχανιών, τυροκομείων, εμπόρων, μεταφορέων ζώντων ζώων για το νόσημα και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν.
- Έκδοση δελτίων Τύπου για ενημέρωση των πολιτών και φορέων.
Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι τα ακόλουθα:
- Μ.Ε. Θεσσαλονίκης: 2313 330 469, 2313 330 470
- Π.Ε. Ημαθίας: 23313 50193
- Π.Ε. Κιλκίς: 23413 53348
- Π.Ε. Πέλλας: 23813 51364
- Π.Ε. Πιερίας: 23513 54106, 23513 54110
- Π.Ε. Σερρών: 23210 22545, 23213 56450
- Π.Ε. Χαλκιδικής: 23713 51487, 23713 51489
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ