Πρόταση για οικονομική στήριξη πάνω από 1 δισ. ευρώ κατέθεσε εχθές, 27 Αυγούστου 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι πόροι θα προέλθουν από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (EUSF) για να βοηθηθούν η Ιταλία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Ελλάδα και η Γαλλία να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των σοβαρών πλημμυρών που τις έπληξαν το 2023.
Αυτή η πρόταση χρηματοδότησης ακολουθεί τα αιτήματα για συνδρομή του Ταμείου από τις ενδιαφερόμενες χώρες. Μόλις εγκριθεί η πρόταση της Επιτροπής από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, η οικονομική βοήθεια μπορεί να εκταμιευθεί χωρίς καθυστέρηση και σε μία δόση σε καθεμία από τις αιτούσες χώρες.
Η κατανομή του πακέτου βοήθειας – Σχεδόν 450 εκατ. ευρώ στην Ιταλία
Το πακέτο βοήθειας κατανέμεται ως εξής: 378,8 εκατ. ευρώ για την Ιταλία μετά τις ζημιές από τις πλημμύρες στην περιοχή Εμίλια-Ρομάνια τον Μάιο του 2023 και επιπλέον 67,8 εκατ. ευρώ για την περιοχή της Τοσκάνης μετά τις πλημμύρες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2023. Προβλέπονται, ακόμα 428,4 εκατ. ευρώ για τη Σλοβενία και 5,2 εκατ. ευρώ για την Αυστρία για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών τον Αύγουστο του 2023.
Σε 101,5 εκατ. ευρώ ανέρχεται το πακέτο για την Ελλάδα για τη στήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης μετά τις πλημμύρες τον Σεπτέμβριο του 2023. Τέλος, αποφασίστηκε βοήθεια ύψους 46,7 εκατ. ευρώ για τη Γαλλία για ζημιές από πλημμύρες που προκλήθηκαν στην περιοχή Hauts-de-France τον Νοέμβριο του 2023.
Η συνδρομή του Ταμείου Αλληλεγγύης – 8,6 δισ. ευρώ από το 2002
Η βοήθεια του Ταμείου Αλληλεγγύης θα καλύψει μέρος του κόστους των έκτακτων εξόδων, συμπεριλαμβανομένης της επισκευής των κατεστραμμένων υποδομών, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διεξαγωγής επιχειρήσεων καθαρισμού.
«Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ είναι ένα ειδικό εργαλείο για την υποστήριξη των κρατών μελών να ανακάμψουν μετά από καταστροφικές φυσικές καταστροφές μεγάλων διαστάσεων, για να στέκονται αλληλέγγυα με αυτούς που έχουν πληγεί. Αυτή η βοήθεια όχι μόνο παρέχει ανακούφιση και βοήθεια για το κόστος έκτακτης ανάγκης, αλλά βοηθά επίσης τις χώρες της ΕΕ να ανασυγκροτηθούν καλύτερα στο πλαίσιο των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή», δήλωσε η Επίτροπος αρμόδια για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις, Elisa Ferreira.
Σημειώνεται πως από την ίδρυσή του το 2002, το Ταμείο Αλληλεγγύης έχει εκταμιεύσει πάνω από 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ για 130 καταστροφές (110 φυσικές καταστροφές και 20 έκτακτες ανάγκες υγείας) σε 24 κράτη μέλη (συν το Ην. Βασίλειο) και τέσσερις υπό ένταξη χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία).