Σε ΦΕΚ οι «Βοσκήσιμες Γαίες της Ελλάδας»

Λειτουργία της Εθνικής Γεωγραφικής Πληροφοριακής Βάσης Δεδομένων «Βοσκήσιμες Γαίες της Ελλάδας»

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ: Αριθμ. 845/250772, Τεύχος Δεύτερο) η απόφαση για τη Λειτουργία Εθνικής Γεωγραφικής Πληροφοριακής Βάσης Δεδομένων «Βοσκήσιμες Γαίες της Ελλάδας», που συστάθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4351/2015 (Α’ 164) και λειτουργεί ως ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα.

Τι περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα

Για τη δημιουργία, λειτουργία και συντήρηση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, προβλέπεται η προμήθεια από το ΥΠ.Α.Α.Τ. της βασικής υποδομής σε εξοπλισμό και λογισμικό, με την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών χρήσης και συντήρησης.

Το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα περιλαμβάνει:

  1. Τη δημιουργία κόμβου συγκέντρωσης γεωχωρικής πληροφορίας, μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών (web services), για την αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών γεωχωρικών δεδομένων του ΥΠ.Α.Α.Τ., του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – Δήμητρα (ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ), της ΕΚΧΑ και κάθε άλλης πηγής γεωχωρικών δεδομένων η οποία θα προκύψει σαν απαίτηση κατά το στάδιο υλοποίησης του συστήματος.
  2. Την ανάπτυξη γεωχωρικής βάσης δεδομένων.
  3. Τη δημιουργία διαδικτυακής εφαρμογής διαχείρισης περιγραφικής και γεωχωρικής πληροφορίας.

Διαδικτυακός Κόμβος Συγκέντρωσης Γεωχωρικών Πληροφορίων

Η Εθνική Γεωγραφική Πληροφοριακή Βάση Δεδομένων «Βοσκήσιμες Γαίες της Ελλάδας» οργανώνεται σύμφωνα με τους όρους και τις απαιτήσεις του ν. 3882/2010. Για την ορθή λειτουργία του δημιουργείται διαδικτυακός κόμβος συγκέντρωσης γεωχωρικής πληροφορίας που δίνει πρόσβαση θέασης και επικαιροποίησης δεδομένων στις Υπηρεσίες που καθορίζονται από το άρθρο 2 της παρούσας.

Ο κόμβος συγκέντρωσης περιλαμβάνει χωρική πληροφορία τουλάχιστον για:

  • Τα διοικητικά όρια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Τους ορθοφωτοχάρτες διαφόρων χρονολογιών και ανάλυσης.
  • Το ψηφιακό μοντέλο εδάφους.
  • Τους δασικούς χάρτες.
  • Τους αναδασμούς και τις διανομές.
  • Τα διοικητικά όρια των δασαρχείων, δασικών υπηρεσιών και δασικών υπηρεσιών σε Περιφερειακές Ενότητες άνευ δασαρχείων.
  • Τα όρια περιοχών ειδικού ενδιαφέροντος (περιοχές του δικτύου NATURA 2000, μειονεκτικές περιοχές, όρια αναδασωτέων εκτάσεων, προστατευτικές περιοχές, προστατευόμενες περιοχές, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία πολιτισμού, ιστορικοί τόποι, τύποι οικοτόπων κ.λπ.).
  • Τα χωρικά δεδομένα του συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων (σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων LPIS του ΟΠΕΚΕΠΕ).
  • Τους γεωλογικούς χάρτες
  • Τους χάρτες γαιών και γαιοϊκανότητας (ολόκληρη η επικράτεια).
You might also like