Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από υπερβολικό βάρος και συσσώρευση σωματικού λίπους και η οποία οφείλεται κυρίως σε μια ανισορροπία μεταξύ των θερμίδων που καταναλώνονται και των θερμίδων που «καίγονται».
Η κύρια επιπλοκή της παχυσαρκίας είναι ότι σχετίζεται με πολλαπλές παθολογίες όπως η υπέρταση ή ο διαβήτης τύπου 2, οι οποίες πρέπει να ελέγχονται με τη βοήθεια ποικίλης και υγιεινής διατροφής, τακτικής σωματικής δραστηριότητας και, εάν χρειάζεται, φαρμακευτικής θεραπείας.
Ο ρόλος του χοιρινού
Το χοιρινό είναι χαμηλό σε λιπαρά στα άπαχα κομμάτια του και μπορεί να μαγειρευτεί υγιεινά, χωρίς να χρειάζεται επιπλέον λίπος (ψήσιμο, στον ατμό ή στη σχάρα), καθιστώντας το κατάλληλο τρόφιμο για τη θεραπεία και την πρόληψη της παχυσαρκίας και του υπερβολικού βάρους. Για παράδειγμα, μία μερίδα χοιρινού φιλέτου (125 γρ.) παρέχει 130 kcal, ενώ μια μεμονωμένη μερίδα σολομού (150 γρ.) παρέχει περισσότερες από τις διπλάσιες θερμίδες (273 kcal).
Από την άλλη πλευρά, η καθημερινή διατροφή πρέπει να διασφαλίζει ότι η πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων είναι επαρκής, κάτι που δεν συμβαίνει σε ορισμένες περιοριστικές δίαιτες. Ωστόσο, το χοιρινό βοηθά στην κάλυψη αυτών των αναγκών.
Οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών είναι αυτές με χαμηλότερη ενεργειακή πυκνότητα και συνήθως περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, επομένως, μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του κορεσμού. Αυτές οι δίαιτες μπορούν να είναι μια κατάλληλη επιλογή όταν είναι απαραίτητο να μειωθούν τα επίπεδα χοληστερόλης του ασθενούς. Τα άπαχα κομμάτια χοιρινού και τα άπαχα προϊόντα κρέατος, όπως το ζαμπόν σεράνο, το μαγειρεμένο χοιρινό φιλέτο ή το μαγειρεμένο ζαμπόν είναι κατάλληλα για συμπερίληψη σε αυτό το είδος διατροφής λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπίδια.
Με λίγα λόγια, το χοιρινό, λόγω της θρεπτικής του σύστασης, εξασφαλίζει σωστή αντικατάσταση πρωτεΐνης με θερμιδική αξία παρόμοια με αυτή των λευκών κρεάτων. Είναι μια κατάλληλη τροφή για δίαιτες απώλειας βάρους και έλεγχο της παχυσαρκίας λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά στα άπαχα κομμάτια του, της υψηλής του περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και της επαρκούς περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες και μέταλλα.