Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης: Μόλις στο 15% η αναπλήρωση των κοπαδιών λόγω ζωονόσων

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη για την αναγκαιότητα οικονομικής στήριξης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της ΑΜΘ

Σε πολύ δυσχερή θέση έχουν περιέλθει πολλές από τις κτηνοτροφικές μονάδες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εξαιτίας των ζωονόσων που έχουν πλήξει την περιοχή.

Συγκεκριμένα, την περίοδο του Ιουλίου 2024 από την πανώλη των αιγοπροβάτων, θανατώθηκαν 350 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Δράμας και 841 αιγοπροβάτα στην ΠΕ Ροδόπης, ενώ από τις 20 Αυγούστου 2024 μέχρι σήμερα, λόγω της ευλογιάς έχουν θανατωθεί περισσότερα από 7.000 αιγοπρόβατα (Βόρειο,-  Νότιος Έβρος και Καβάλα).

Επιστολή Περιφερειάρχη, Χριστόδουλου Τοψίδη, προς το ΥπΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα

Με γνώμονα τα παραπάνω, η διοίκηση του Περιφερειάρχη, Χριστόδουλου Τοψίδη, προχώρησε σε μία καθοριστική παρέμβαση προς το ΥπΑΑΤ, ζητώντας  να ληφθούν μέτρα για την οικονομική στήριξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τα οποία θα καλύπτουν το ύψος των ζημιών που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι και οι κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις.

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, περιγράφοντας ρεαλιστικά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τις πολύπλευρες οικονομικές ζημίες που προκαλούνται. Ο κ. Τοψίδης ζητάει την οικονομική στήριξη του κλάδου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ζημιές και να αποτραπούν οι κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν πολλαπλασιαστικές συνέπειες στην ύπαιθρο.

Διαρκές ρεύμα εξόδου από το επάγγελμα – Περιορισμένη η ανασύσταση των εκτροφών

Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτών των συνεπειών, όπως αναφέρεται στην επιστολή, είναι το γεγονός ότι έχει διαμορφωθεί ένα διαρκές ρεύμα εξόδου από το κτηνοτροφικό επάγγελμα των ανθρώπων, το οποίο επιτείνει την τάση συρρίκνωση, του τόσο κρίσιμου για την διατροφή και την περιφερειακή και εθνική οικονομία, κλάδου.

Επίσης, τονίζεται ότι είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μόνο ένας μικρός αριθμός κτηνοτρόφων, μετά την θανάτωση των νοσούντων ζώων, προχωράει στην ανασύσταση των εκτροφών σε ποσοστό μόλις του 15% των απωλειών.

«Μέσα από μια διαρκή διαδικασία διαλόγου με τους φορείς των Κτηνοτρόφων η Περιφέρεια ΑΜΘ διαμορφώνει ένα πλαίσιο προτάσεων, για την υλοποίηση των οποίων είναι αναγκαία και καθοριστική η συνδρομή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ. Η διοίκηση της περιφέρειας και ο Περιφερειάρχης θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν για όλα τα θέματα που αφορούν την κτηνοτροφία και ευρύτερα τον γεωργικό και πρωτογενή τομέα», τονίζεται από τη διοίκηση της Περιφέρειας.

You might also like