Οι προοπτικές για τις παγκόσμιες αγορές πουλερικών είναι ανοδικές, λόγω της επιτάχυνσης της αύξησης της κατανάλωσης σε πολλές αγορές, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ζωικής πρωτεΐνης της RaboResearch.
Αναλυτικότερα, μετά από αρκετά χρόνια αργής ανάπτυξης, η παγκόσμια κατανάλωση πουλερικών προβλέπεται να φτάσει το 2,5-3% το 2024, σηματοδοτώντας την επιστροφή σε ιστορικά επίπεδα.
Οι παγκόσμιες αγορές πουλερικών έχουν καλή απόδοση λόγω του χαμηλότερου κόστους παραγωγής και της σταθερής ανάκαμψης της ζήτησης στις περισσότερες αγορές. «Η ισχυρή τοποθέτηση βάσει τιμής των πουλερικών έναντι άλλων πρωτεϊνών στις περισσότερες αγορές, μαζί με την ισχυρή λιανική ζήτηση, την ανάκαμψη της ζήτησης υπηρεσιών τροφίμων και τις αυξανόμενες στρατηγικές βιωσιμότητας που υποστηρίζουν τη ζήτηση κοτόπουλου υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη», λέει σχετικά ο ανώτερος αναλυτής ζωικής πρωτεΐνης στο RaboResearch, Nan-Dirk Mulder.
Οι περισσότερες βιομηχανίες πουλερικών παγκοσμίως παρέμειναν σχετικά κερδοφόρες, με αυξανόμενες τιμές σε πολλές περιπτώσεις. Οι κύριες εξαιρέσεις είναι η Κίνα και η Ιαπωνία, οι οποίες συνεχίζουν να υποφέρουν από την τοπική υπερπροσφορά. Η ταχεία ανάπτυξη της παραγωγής, σε συνδυασμό με τις πιο δύσκολες τοπικές οικονομικές συνθήκες και τη χαμηλότερη καταναλωτική εμπιστοσύνη, οδήγησε σε υπερπροσφορά, με σχετικά χαμηλές τιμές και αύξηση των αποθεμάτων. Αυτό επηρέασε επίσης τις εισαγωγές, με μεγάλες μειώσεις από έτος σε έτος στις εισαγωγές ωμού κοτόπουλου στην Κίνα και την Ιαπωνία το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Συνεχιζόμενη αστάθεια
Ωστόσο, το συνολικό εμπόριο αναμένεται να παραμείνει εύρωστο το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Οι περισσότερες διεθνείς αγορές είναι ισχυρές και ισορροπημένες, αυξάνοντας τη ζήτηση για εισαγωγές κοτόπουλου. Το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται να αυξηθεί σύμφωνα με την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση πουλερικών, αλλά στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αστάθειας. Η ασθενής ζήτηση από την Κίνα θα ασκήσει πίεση στις τιμές στα μπούτια κοτόπουλου, αλλά οι τιμές του στήθους και του επεξεργασμένου κοτόπουλου αναμένεται να παραμείνουν σταθερές, σύμφωνα με τις ισχυρές συνθήκες της αγοράς στις κύριες αγορές εισαγωγής στην Ευρώπη και την Ασία.
Η κατανάλωση σε προηγμένες οικονομίες όπως η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία θα συνεχίσει να αυξάνεται σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες τάσεις και τη βελτιωμένη οικονομική προσιτότητα. Η ζήτηση για προϊόντα με περισσότερη προστιθέμενη αξία, όπως το επεξεργασμένο κοτόπουλο και τα πουλερικά, θα ανακάμψει περαιτέρω επιστρέφοντας στα επίπεδα τάσης μετά από μερικά «αργά» χρόνια.
Παρόλα αυτά, οι κίνδυνοι παραμένουν. Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και η συνακόλουθη αλλαγή του εμπορίου μέσω της Νότιας Αφρικής, συνεχίζουν να επιβαρύνουν το εμπόριο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης λόγω των μεγαλύτερων χρόνων μεταφοράς και του υψηλότερου κόστους.
«Για την προοπτική, τα κύρια μπαλαντέρ θα είναι οι ασθένειες των ζώων και οι γεωπολιτικές εντάσεις. Και τα δύο μπορούν να επηρεάσουν ξαφνικά τις παγκόσμιες εμπορικές ροές», σημειώνει ο κ. Mulder. «Σε ένα πλαίσιο με συνεχείς υψηλούς κινδύνους, όπως οι ασθένειες των ζώων, η αστάθεια των τιμών των ζωοτροφών και η γεωπολιτική ένταση, η πειθαρχία στην αύξηση της προσφοράς είναι σημαντική για να συνεχίσει να λειτουργεί υπό ισορροπημένες συνθήκες αγοράς», καταλήγει, προσθέτοντας: «Διαφορετικά, οι τρέχουσες ανοδικές συνθήκες της αγοράς θα μπορούσαν να ωθήσουν τους παραγωγούς να επεκταθούν πολύ αισιόδοξα, οδηγώντας σε υπερπροσφορά όπως αυτή που παρατηρείται στην Κίνα και την Ιαπωνία».