Τέταρτη Διακρατική Συνάντηση του ανταγωνιστικού Ευρωπαϊκού Έργου InnoMeatEdu
Καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία που εφαρμόζονται στη βιώσιμη Ανώτατη Εκπαίδευση Επιστήμης και Τεχνολογίας Κρέατος: ένας σύνδεσμος μεταξύ βιομηχανίας και ακαδημαϊκού κόσμου - InnoMeatEdu
Η 4η Διακρατική Συνάντηση (TPM) του ανταγωνιστικού Ευρωπαϊκού Έργου InnoMeatEdu (KA220-HED Cooperation Partnerships Erasmus +), πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Olsztyn (Πολωνία), στις 9-10 Σεπτεμβρίου 2024, που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Warmia- Mazury.
Στη συνάντηση συμμετείχαν όλοι οι εταίροι: Πανεπιστήμιο της Πάρμα (Ιταλία), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Ελλάδα), Instituto Politécnico de Bragança (Πορτογαλία), Centro Tecnológico de la Carne (Ourense, Ισπανία), Πανεπιστήμιο León (συντονιστής έργου, Ισπανία) και 4obs Accounting and Consulting (Ελλάδα). Ο καθηγητής Jakub Sawicki, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Warmia-Mazury για την Επιστήμη και τη Διεθνή Συνεργασία και η καθ. Justyna Żulewska, κοσμήτορας της Σχολής Επιστήμης Τροφίμων, από το Πανεπιστήμιο υποδοχής, χαιρέτησαν τη συνεργασία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν με τους εταίρους – εκπροσώπους της εταιρείας Mielewczyk και επισκέφτηκαν το εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος Animex.
Το InnoMeatEdu βασίζεται στη συνεργασία διαφορετικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και βιομηχανιών, με πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς που σχετίζονται με το κρέας, συνδέοντας την ακαδημαϊκή κοινότητα με τη βιομηχανία κρέατος, αρχικά μέσω των συνδεδεμένων εταίρων και επίσης μέσω της διαδραστικής πλατφόρμας που θα λειτουργήσει ως εργαλείο για διάδοση εκπαιδευτικού υλικού σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
37 Συνδεδεμένοι Εταίροι
Επί του παρόντος υπάρχουν 37 Συνδεδεμένοι Εταίροι, κυρίως βιομηχανίες και ενώσεις που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία του κρέατος και των τροφίμων, από τις συμμετέχουσες χώρες. Κατά τη διάρκεια του 4ου TPM, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 3ου και του τελευταίου έτους του έργου, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στα πακέτα εργασίας 3 και 4, που σχετίζονται με την προετοιμασία του εκπαιδευτικού υλικού και την ψηφιοποίηση. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος του υλικού (εγχειρίδια, παρουσιάσεις, βίντεο, μελέτες περίπτωσης κ.λπ.) έχει παραχθεί και βρίσκεται υπό την τελευταία ανασκόπηση. Το ψηφιακό υλικό που αναπτύσσεται αφορά την παραγωγή και επεξεργασία κρέατος, την ασφάλεια, την ποιότητα και την επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα στον κλάδο του κρέατος. Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η μετάφραση στις πέντε γλώσσες της κοινοπραξίας (ιταλικά, ελληνικά, πολωνικά, πορτογαλικά και ισπανικά).
Επιπλέον, έχει αναπτυχθεί το moodle που θα φιλοξενήσει το υλικό και χρειάζονται μόνο κάποιες μικρές τροποποιήσεις για να τελειώσει. Στο τέλος του έργου, το υλικό θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο. Τέλος, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν το 2025 (train the trainers, train the trainees, summer school) και ενημερώθηκαν οι δράσεις διάδοσης και δημοσιότητας.