MEAT DAYS 2024: Ημερίδα ΣΕΒΕΚ το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Θέμα: «Σύγχρονες τεχνολογίες στην υπηρεσία του Ελέγχου Ποιότητας & ασφάλειας, στην επεξεργασία Κρέατος»

Ημερίδα θα συνδιοργανώσουν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), το Ινστιτούτο Προϊόντων Κρέατος (ΙΠΚ) και το Ευρωπαϊκό Έργο FOODGUARD, από κοινού με την OMIND CREATIVES, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας λειτουργίας της φετινής έκθεσης MEAT DAYS (STAGE 2 / HALL 2 | 15.00-17.00), που θα πραγματοποιηθεί στις 9-11 Νοεμβρίου 2024 στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, στο πλαίσιο της πολυθεματικής έκθεσης MEAT / DAIRY / FROZEN EXPO 2024.

Αντικείμενο της ημερίδας θα είναι τα θέματα που αποτελούν την αιχμή της τεχνολογίας στον κλάδο της επεξεργασίας του κρέατος και στο έλεγχο της ποιότητάς του. Στην εκδήλωση θα αναδειχθεί η σημασία της συνεργασίας της επιστήμης, των κρατικών φορέων ελέγχου και της επιχειρηματικής κοινότητας, με στόχο την ανάδειξη των προϊόντων και της τεχνολογικής προόδου.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί μέρος της έρευνας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου FOODGUARD (EU Project – 101136542).

Σάββατο 9/11/24,   15.00-16.00

Δρ. Στέλιος Σκαρίμπας, Πρόεδρος ΣΕΒΕΚ

Ανάγκη διαρκούς υιοθέτησης από τη Βιομηχανία Τροφίμων, νέων τεχνολογιών στο χώρο του Ποιοτικού Ελέγχου, της Διασφάλισης ποιότητας και ασφάλειας. Σημασία της συνεργασίας της επιστήμης, των κρατικών φορέων ελέγχου και της επιχειρηματικής κοινότητας, με στόχο την ανάδειξη των τελικών προϊόντων και της τεχνολογικής προόδου.

Δρ. Βασίλης Τσουκαλάς, Χημικός Τροφίμων 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως μοχλός μετασχηματισμού & πρόκληση για τη βιομηχανία τροφίμων και κρέατος.

Στη διάθεση της βιομηχανίας επεξεργασίας κρέατος προσφέρονται ήδη εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να βελτιώσουν την «ολική ποιότητα», να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα παρέχοντας εξατομικευμένες λύσεις σε διάφορες επιχειρησιακές διαδικασίες.

Γιώργος Ζακυνθινός, Καθ. τεχνολογίας, ασφάλειας & ανάπτυξης λειτουργικών & υγειο-προστατευτικών προϊόντων στη δημόσια υγεία του ΠΑΔΑ

Η ηθική διατροφική και καταναλωτική διάσταση του εργαστηριακού κρέατος.

Η εργαστηριακή παραγωγή και κατανάλωση κρέατος εγείρει σημαντικές ηθικές ανησυχίες. Αυτά περιλαμβάνουν την καλή διαβίωση των ζώων, καθώς τα ζώα χρησιμοποιούνται για καλλιέργεια κυττάρων και σφαγή.

Παναγιώτης Κατοίκος. Κτηνίατρος .Διαχειριστής Κτηνιατρικής Νομοθεσίας

Προαιρετική επισήμανση αλλεργιογόνων. Το τρέχον νομοθετικό πλαίσιο και η διαχείριση από την βιομηχανία τροφίμων, τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τα πρότυπα ασφαλείας τροφίμων.

Σάββατο 9/11/24,  16.00-17.00

 «Μικροβίωμα κρέατος: από τη χαρτογράφησή του έως τη ψηφιακή διαχείριση για την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων του κρέατος».

Η σύγχρονη τάση στη Μικροβιολογία Τροφίμων στοχεύει στην ανάπτυξη και στην παρουσίαση διεπιστημονικών λύσεων που θα υποστηρίζουν καινοτομίες με βάση το μικροβίωμα, τις μικροβιακές δραστηριότητες και τους τεχνολογικούς κόμβους (hubs) για την αντιμετώπιση ποικίλων προκλήσεων σχετικών με τα τρόφιμα, την υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον. Η προβλεπόμενη προσέγγιση αποτελείται από ένα πλαίσιο εργαλείων και μεθοδολογιών για την παροχή βιώσιμων λύσεων στην επεξεργασία, συσκευασία και σε όλη την αλυσίδα αξίας τροφίμων για την αύξηση του χρόνου ζωής των προϊόντων και τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων με ολιστικό τρόπο. Οι προτεινόμενες λύσεις στοχεύουν (α) να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων και δη του κρέατος με νέα συσκευασία/βιοσυντήρηση, δηλαδή χρήση προστατευτικών καλλιεργειών/μικροβιακών κοινοτήτων, ανακυκλώσιμα φιλμ με φυσικά αντιμικροβιακά ή προστατευτικές καλλιέργειες, (β) να παρακολουθούν την ποιότητα/ασφάλεια/διάρκεια ζωής του κρέατος με μικροβιακούς δείκτες/μοριακούς βιοδείκτες που χρησιμοποιούνται σε έξυπνες συσκευασίες (TTI, έξυπνες εκτυπωμένες ετικέτες, μη επεμβατικοί αισθητήρες) & (γ) να προβλέπουν με ακρίβεια τη διάρκεια ζωής του κρέατος και να βελτιώνουν την ιχνηλασιμότητα χρησιμοποιώντας προγνωστικά μοντέλα, AI /ML, Internet of Things, Blockchain και εργαλεία όπως QR codes, NFR κ.λπ.
Το παρόν θέμα αποτελεί μέρος της έρευνας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου FOODGUARD (EU Project – 101136542).

Γιώργος-Ιωάννης Νυχάς (Ομότιμος Καθηγητής ΓΠΑ – Ταχείες, μη-επεμβατικές μέθοδοι εκτίμησης της ποιότητας και της ασφάλειας του κρέατος, μεταγονιδιωματική, μικροβίωμα)

Παναγιώτης Σκανδάμης (Καθηγητής ΓΠΑ-ΕΤΔΑ – Έξυπνη συσκευασία κρέατος, TTIs, OLEDs, έξυπνες ετικέτες)

Χρυσούλα Τάσσου (Διευθύντρια Ερευνών ΙΤΑΠ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ – Βιοσυντήρηση προϊόντων κρέατος)

Νίκος Χωριανόπουλος (Αν. Καθηγητής ΓΠΑ-ΕΤΔΑ – Τεχνολογία Blockchain και ψηφιακή ιχνηλάτηση του κρέατος και των προϊόντων του)

You might also like