ΣΕΖΥΠ: Το 40% των ζωικών υποπροϊόντων καταλήγει παρανόμως στις χωματερές
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Διαχείρισης και Μεταποίησης Ζωικών Υποπροϊόντων στο συνέδριο του ΣΕΒΕΚ
Ποσοστό περίπου 40% των ζωικών υποπροϊόντων καταλήγει παρανόμως στις χωματερές, δημιουργώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία και επιβαρύνοντας καθημερινά το περιβάλλον, τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Διαχείρισης και Μεταποίησης Ζωικών Υποπροϊόντων – ΣΕΖΥΠ, Vincenzo Chirico, κατά την εισήγησή του σε πάνελ του 2ου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος – ΣΕΒΕΚ, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024.
Τα οφέλη της ορθολογικής διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων
Ο Πρόεδρος του ΣΕΖΥΠ παρουσίασε στο συνέδριο του ΣΕΒΕΚ τα οφέλη της ορθολογικής διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων, τα οποία αξιοποιούνται, οδηγούμενα μετά τη διαχείρισή τους, στους τομείς της ενέργειας, των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και των καυσίμων.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, επεσήμανε ο κος Chirico, ότι η ορθή διαχείριση και μεταποίηση των ζωικών υποπροϊόντων συμβάλλει στην αποτροπή της εξάπλωσης νοσημάτων σε ανθρώπους και ζώα και μειώνει τον όγκο των αποβλήτων, υποστηρίζοντας παράλληλα την κυκλική οικονομία.
Είναι ενθαρρυντικό, πρόσθεσε, το γεγονός ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής έχει ξεκινήσει μια σοβαρή προσπάθεια με στόχο να οδηγείται πλέον το 100% των ζωικών υποπροϊόντων στην ορθή διαχείριση.
Αναφερόμενος ο κος Chirico στην πρόσφατη εμφάνιση χιλιάδων κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, αλλά και ευλογιάς των αιγοπροβάτων, καθώς και των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό, επεσήμανε ότι για πρώτη φορά έγινε ορθή διαχείριση των ΖΥΠ, με εντολή που δόθηκε από το ΥΠΑΑΤ στις επιχειρήσεις Μέλη του Συνδέσμου.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΖΥΠ απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους φορείς του τομέα σε ένα γόνιμο διάλογο, προκειμένου ο τομέας του κρέατος στην Ελλάδα να γίνει υπόδειγμα και στο θέμα της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων.