Οδηγός για τη διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων για τα κρεοπωλεία
Για την ορθή κατηγοριοποίηση και διαχείριση των παραγόμενων ΖΥΠ από κρεοπωλεία
Ο «Οδηγός για τη διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων για τα κρεοπωλεία» εκδόθηκε από το Τμήμα Ζωικών Υποπροϊόντων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το θέμα του Οδηγού είναι η ορθή κατηγοριοποίηση των παραγόμενων ζωικών υποπροϊόντων από κρεοπωλεία (ανεξάρτητα και εντός υπεραγορών) και ο ορθός τρόπος διαχείρισής τους σύμφωνα με την εθνική και την ενωσιακή νομοθεσία.
Η ευθύνη της ορθής διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων που παράγονται σε κάθε κρεοπωλείο αφορά τη διαδρομή των ΖΥΠ, από τη στιγμή της παραγωγής τους (αρχικό σημείο) έως την παράδοσή τους στον πρώτο εγκεκριμένο ή καταχωρημένο προορισμό για χρήση ή απόρριψη, αναλόγως της κατηγορίας και του είδους του υλικού.
Υποχρεώσεις υπεύθυνου κρεοπωλείου
- Εξασφάλιση ορθής διαχείρισης των παραγόμενων ζωικών υποπροϊόντων εντός του καταστήματος.
Ειδικότερα:
- ορθή συλλογή των ΖΥΠ
- ορθή κατηγοριοποίηση
- κατάλληλη συσκευασία, ταυτοποίηση/σήμανση
- ορθή προσωρινή αποθήκευση
- αποστολή σε εγκεκριμένο/καταχωρημένο προορισμό ανά κατηγορία
- μεταφορά με εγκεκριμένο όχημα
- Εξασφάλιση της ιχνηλασιμότητας των παραγόμενων ΖΥΠ, εφαρμόζοντας συστήματα και διαδικασίες για τον προσδιορισμό των παραγόμενων και διαχειριζόμενων ποσοτήτων καθώς και την ταυτότητα των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων διαχείρισης.
- Εξασφάλιση της απαιτούμενης τεκμηρίωσης*:
- Καταγράφει καθημερινά τις παραγόμενες ποσότητες των ζωικών υποπροϊόντων ανά κατηγορία υλικών (Υπόδειγμα 1),
- Συντάσσει και υπογράφει το πρωτότυπο εμπορικό έγγραφο (Υπόδειγμα 3), το οποίο εκδίδεται σε τρία (3) αντίγραφα.
Το πρωτότυπο συνοδεύει το φορτίο και φυλάσσεται από τον υπεύθυνο της μονάδας προορισμού. Το ένα αντίγραφο υπογεγραμμένο από τον παραλήπτη φυλάσσεται από το κρεοπωλείο.
- Συμπληρώνει το «Μητρώο Αποστολών Ζωικών Υποπροϊόντων» (Υπόδειγμα 2)
* Εναλλακτικά μπορεί να κάνει χρήση της ψηφιακής εφαρμογής του πληροφοριακού συστήματος ΖΥΠ (e-ΖΥΠ), καταχωρώντας τις παραγόμενες ποσότητες ΖΥΠ στο σύστημα καθώς και τις ποσότητες που αποστέλλει προς διαχείριση.
- Τηρεί ενημερωμένα αρχεία για τρία έτη στα αρχεία αυτά τηρούνται οι ημερήσιες καταγραφές των ΖΥΠ, τα εμπορικά έγγραφα, το μητρώο αποστολών καθώς και λοιπά έγγραφα (ζυγολόγια, καταγραφικά θερμοκρασίας αποθήκευσης, βαθμονομήσεις, νομοθεσία, εκθέσεις ελέγχου αρμοδίων αρχών, κ.α.).
Κατά τη διενέργεια του ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές, ο υπεύθυνος κρεοπωλείου:
- Επιτρέπει την πρόσβαση των ελεγκτών σε όλα τα σημεία της επιχείρησης,
- Επιδεικνύει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και αρχεία