Σύσκεψη Τσιάρα με εκπροσώπους κτηνοτρόφων

«Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όλοι μαζί, θα αντιμετωπίσουμε την ευλογιά όπως έγινε με την πανώλη» | Η απάντηση του ΣΕΚ

Ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους κτηνοτροφικών Ενώσεων, Συλλόγων και Συνεταιρισμών από όλη τη χώρα είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, με αφορμή το πρόβλημα της ευλογιάς.

Ο Υπουργός απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του κτηνοτροφικού κόσμου τόνισε ότι χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλους για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη ζωονόσος, κατά τρόπο ανάλογο με εκείνον της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. «Προσβλέπω στη συνδρομή σας και στη συνεργασία σας», τόνισε ο κ. Τσιάρας, γιατί, όπως είπε, ο στόχος είναι κοινός και δεν είναι άλλος από το να περιορίσουμε τις επιπτώσεις στο ζωικό μας κεφάλαιο.

Η ατζέντα της σύσκεψης

Ο ΥπΑΑΤ εξήγησε τη σκοπιμότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί τα οποία εντάσσονται σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει δύο σκέλη: Πρώτον, αυξημένη αποζημίωση στα 250 € για τα καθαρόαιμα και στα 220 € για τα ημίαιμα, και δεύτερον, δωρεάν αναπλήρωση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου, κατά τα πρότυπα του Μέτρου 5.2 για τη Θεσσαλία. Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι εξετάζεται τρόπος ενίσχυσης των κτηνοτρόφων και μέσω ζωοτροφών, αφού υπάρχουν περιοχές, όπως αυτές του Τυρνάβου στη Θεσσαλία, που είναι «κλειστές» από τις 11 Ιουλίου 2024, ενώ έγινε συζήτηση για τους λόγους που δεν προκρίθηκε η λύση του εμβολιασμού.

Στη σύσκεψη ετέθησαν και γενικότερα ζητήματα που έχουν σχέση με την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, την υποστελέχωση της περιφέρειας σε κτηνιάτρους, το χωροταξικό και τις χρήσεις γης, τις εξισωτικές ενισχύσεις καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων που έχουν σχέση με τη στήριξη της κτηνοτροφίας, αλλά και την προστασία των υδάτινων πόρων.

Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι η ελληνική κτηνοτροφία έχει τεράστιες δυνατότητες αν αξιοποιηθούν σωστά  οι μοναδικές δυνατότητες που προσφέρει η χώρα μας και εφόσον οι κτηνοτρόφοι ενισχύσουν τις γνώσεις τους μέσα από πρόσθετη εκπαίδευση πάνω στις νέες δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. «Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά», είπε.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, ο ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, ο Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ Θωμάς Αλεξανδρόπουλος και εκπρόσωποι από την ΕΘΕΑΣ και δεκαπέντε Ενώσεις, Συνεταιρισμούς και Συλλόγους από όλη την Ελλάδα.

Η επιστολή του ΣΕΚ

Με νέα του επιστολή προς τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, ο ΣΕΚ καταθέτει τα αιτήματα του κλάδου. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

 

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

 

Οι κτηνοτρόφοι βιώνουν πρωτοφανείς δυσκολίες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Daniel, που προκάλεσαν σοβαρές απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και υποδομές. Παράλληλα, η πανώλη και η ευλογιά των αιγοπροβάτων έχουν επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον κλάδο. Σε αυτή τη στιγμή κρίσης, πολλοί κτηνοτρόφοι δεν έχουν παραγωγή για να στηρίξουν τα βασικά έξοδά τους, και το αίτημα για φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για την καταβολή αποζημιώσεων ή ενίσχυση από το πρόγραμμα 5.2 είναι σχεδόν αδύνατο να τηρηθεί.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν «κόκκινα» δάνεια και βρίσκονται υπό την πίεση από διάφορα funds τα οποία εκβιάζουν με διαταγές πληρωμών και με πλειστηριασμούς, ακόμα και σε σπίτια και επιχειρήσεις των συναδέλφων, για τα οποία ζητάμε ακατάσχετο για σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες εδώ και χρόνια. Αυτές οι συνθήκες κάνουν επιτακτική την άμεση και ευέλικτη στήριξη από την πολιτεία.

Άμεση και Ακατάσχετη Αποζημίωση για την Πανώλη και την Ευλογιά: Ζητούμε η αποζημίωση για τις απώλειες από τις ζωονόσους να καταβάλλεται χωρίς την υποχρέωση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Οι αποζημιώσεις αυτές είναι απαραίτητες για την επιβίωση των κτηνοτρόφων και την ανασυγκρότηση του κλάδου.

Αλλαγή Όρων στο Πρόγραμμα 5.2 για την Αντικατάσταση Ζώων: Στο πρόγραμμα για την αντικατάσταση των ζώων ζητούμε να καταβάλλεται το κόστος άμεσα με την παρουσίαση του τιμολογίου, χωρίς την απαίτηση για φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν τα κεφάλαια να καλύψουν αυτά τα έξοδα από την αρχή και χρειάζονται άμεση βοήθεια για να αντικαταστήσουν το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε.

Αν οι αποζημιώσεις και η στήριξη δεν καταβληθούν άμεσα και αποτελεσματικά, πολλοί κτηνοτρόφοι – ειδικά όσοι είναι άνω των 57 ετών – δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην παραγωγή. Με το 75% των κτηνοτρόφων σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί μεγάλο μέρος του κλάδου που έχει πληγεί. Αυτό θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τον πρωτογενή τομέα και την ύπαιθρο της χώρας.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη και να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων.

Ζητάμε άμεσα τη δημιουργία μόνιμης Ομάδας Εργασίας για την κτηνοτροφία με τη συμμετοχή και των εθνικών φορέων της, Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας- ΣΕΚ και Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων -ΠΕΚ. Αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα στην καλύτερη δυνατή λύση των προβλημάτων που προκύπτουν για την κτηνοτροφία.

 

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΚ

Παναγιώτης Πεβερέτος

 

You might also like