Συνάντηση Τσιάρα με τον νέο Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ

Τα κρίσιμα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, με τον νέο Επίτροπο Γεωργίας Christophe Hansen, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Με αφορμή τις επιπτώσεις του Daniel και τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε στη γεωργία και στην κτηνοτροφία ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε την ανάγκη για νέα ευρωπαϊκά εργαλεία διαχείρισης κρίσεων για τη στήριξη του αγροτικού τομέα.

Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και των χωρών της Μεσογείου, που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο του MED9, να προτείνουν αποτελεσματικά εργαλεία διαχείρισης κρίσεων. Υπογράμμισε, επίσης, τη συμβολή των μικρών και μεσαίων αγροτών στη βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών και τη σημασία που έχει η στήριξή τους, ώστε να αποτραπεί η εγκατάλειψη της γεωργικής δραστηριότητας. Αναφέρθηκε, επιπλέον, στον στόχο της Ελλάδας για αύξηση της καλλιεργήσιμης έκτασης βιολογικής γεωργίας από το 9,5% στο 16%.

Οι θέσεις του νέου Επιτρόπου

Ο Επίτροπος παρουσίασε τις βασικές βραχυπρόθεσμες προτεραιότητές του, που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αγροδιατροφική αλυσίδα, την αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών στο εμπόριο και την απλοποίηση της νομοθεσίας, προκειμένου να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για αγρότες και διοίκηση.

Τάχθηκε υπέρ αλλαγών στην ΚΑΠ, με στόχο τη στήριξη νέων και μικρών παραγωγών. Αναφερόμενος στο γεωργικό αποθεματικό αναγνώρισε ότι δεν επαρκεί για να καλύψει απώλειες του πρωτογενούς τομέα από φυσικές καταστροφές. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σημασία συνεργασίας για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του αγροτικού τομέα. Ο υπουργός κάλεσε τον Επίτροπο να επισκεφθεί τη χώρα μας, πρόταση που απεδέχθη ο κ. Christophe Hansen.

Προστασία και Ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα

Σε παρεμβάσεις του κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ο υπουργός τόνισε ότι η προστασία των Ελλήνων αγροτών και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Υπογράμμισε την ανάγκη ανάληψης κάθε αναγκαίας πρωτοβουλίας και στοχευμένης δράσης για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου και ανθεκτικού στις κρίσεις αγροτικού τομέα, ικανού να συμβάλλει ουσιαστικά στην επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι η δέσμευση της Ελλάδας δεν περιορίζεται μόνο στην επιβίωση του πρωτογενούς τομέα, αλλά και στην αναγέννησή του, ώστε η γεωργική παραγωγή και η ύπαιθρος να αποτελέσουν πυλώνες ανάπτυξης και σταθερότητας για την Ευρώπη.

Προκλήσεις στον Αγροτικό Τομέα

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για ευελιξία στην εφαρμογή του κανόνα Ν+3 για τις παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης των Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΑΠ. Εξήγησε ότι οι απρόβλεπτες περιστάσεις, η πολυπλοκότητα του νέου συστήματος και οι εξωγενείς κρίσεις, όπως ο πληθωρισμός και η δυσκολία πρόσβασης σε δανεισμό, καθιστούν απαραίτητη τη λήψη μέτρων που θα αποτρέψουν την απώλεια πόρων και θα ενισχύσουν την υλοποίηση επενδύσεων. «Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την αποφυγή του κινδύνου απώλειας πόρων και να ενισχύσουμε τη δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων, παρέχοντας στους επενδυτές του αγροδιατροφικού τομέα επαρκή χρονικά περιθώρια. Αυτό είναι κρίσιμο, δεδομένων των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως ο πληθωρισμός, η δυσκολία πρόσβασης σε δανεισμό και οι συνεχείς εξωγενείς κρίσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός χαιρέτησε τη σταθερότητα στις γεωργικές αγορές και τη μείωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι τιμές παραμένουν υψηλές, γεγονός που δημιουργεί πιέσεις στους καταναλωτές και μειώνει τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών. Στον κτηνοτροφικό τομέα, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των κρουσμάτων ευλογιάς των προβάτων, προβάλλοντας τις οικονομικές και πρακτικές επιπτώσεις των μέτρων περιορισμού στους κτηνοτρόφους.

Στήριξη της Μελισσοκομίας

Στοχεύοντας στη στήριξη της μελισσοκομίας, ο υπουργός τόνισε τη σημασία προστασίας των Ελλήνων και Ευρωπαίων μελισσοκόμων από συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Υποστήριξε την ανάγκη λήψης μέτρων βάσει του κανονισμού 2024/1392 για τις εισαγωγές ουκρανικού μελιού στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής, ενεργειακής και κλιματικής κρίσης στον τομέα.

Στις συναντήσεις και στο Συμβούλιο Υπουργών τον υπουργό συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου, κ. Κώστας Μπαγινέτας.

You might also like