Μια νέα μελέτη δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εξετάζει την εξέλιξη του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ, μετά την εφαρμογή της συνολικής οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας (CETA) ΕΕ-Καναδά και της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ) ΕΕ-Ιαπωνίας.
Οι δύο συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών που εξετάστηκαν δείχνουν σαφή αύξηση του διμερούς εμπορίου γεωργικών προϊόντων διατροφής για προϊόντα που επωφελούνται από προτιμησιακή πρόσβαση (απαλλαγή από δασμούς, μειωμένους δασμούς ή δασμολογικές ποσοστώσεις).
Αύξηση κατά 14% των εξαγωγών της ΕΕ προς τον Καναδά
Όσον αφορά τη CETA, τόσο οι ευρωπαϊκές, όσο και οι καναδικές εξαγωγές αυξήθηκαν με παρόμοιους ρυθμούς μετά την προσωρινή εφαρμογή της CETA. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα θετικό εμπορικό ισοζύγιο για τον αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023. Τα μερίδια αγοράς των εξαγωγών της ΕΕ με προτιμησιακή πρόσβαση στην καναδική αγορά αυξήθηκαν κατά 14%, που αντιστοιχεί σε επιπλέον εξαγωγές της ΕΕ ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, ιδίως σε ζωικά προϊόντα, κρασί, ποτά και παρασκευάσματα διατροφής.) Οι εισαγωγές από καναδική καταγωγή με προτιμησιακή μεταχείριση αυξήθηκαν σε χαμηλότερα ποσά (+250 εκατομμύρια ευρώ, ιδίως στα είδη ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας, καθώς και στην αιθανόλη).
Στο +4% οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Ιαπωνία
Όσον αφορά τη ΣΟΕΣ με την Ιαπωνία, οι εξαγωγές της ΕΕ με προτιμησιακή πρόσβαση έχουν αυξηθεί κατά περίπου 267 εκατομμύρια ευρώ από την έναρξη ισχύος της ΣΟΕΣ, φθάνοντας σε αύξηση +4% του μεριδίου αγοράς στην ιαπωνική αγορά, σε μια σειρά προϊόντων. Ο αγροδιατροφικός τομέας της ΕΕ έχει θετικό εμπορικό ισοζύγιο με την Ιαπωνία αξίας 9,1 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023. Ορισμένοι δασμοί, ωστόσο, εξακολουθούν να καταργούνται σταδιακά, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερο εμπορικό δυναμικό στο μέλλον. Οι εισαγωγές από ιαπωνική καταγωγή με προτιμησιακή μεταχείριση αυξήθηκαν σε χαμηλότερα ποσά (+95 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως σε μεικτά παρασκευάσματα διατροφής).