Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αγροτικές προοπτικές της ΕΕ την περίοδο 2024-2035, προκύπτει ότι ο εν λόγω τομέας της ΕΕ είναι ανθεκτικός και προσαρμόζεται στις προκλήσεις της εποχής. Ταυτόχρονα, η ΕΕ παραμένει αυτάρκης και επιμένει στη μετάβαση προς έναν πιο περιβαλλοντικά βιώσιμο γεωργικό τομέα.
Πιο συγκεκριμένα, στην παρούσα μελέτη παρουσιάζονται -μεταξύ άλλων- οι οδηγοί των αγορών κρέατος της ΕΕ και οι προβλέψεις για το βόειο και το χοιρινό κρέας, τα πουλερικά και το αιγοπρόβειο κρέας. Στόχους, φυσικά, αποτελούν η χαμηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος και η μικρότερη παραγωγή, βασισμένη σε πιο εκτεταμένα και φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα, σε συνδυασμό με λιγότερα ζώα ή χαμηλότερη πυκνότητα.
Παρακάτω ακολουθεί η πρόβλεψη της Επιτροπής για τα πουλερικά:
Περαιτέρω αύξηση στο κρέας πουλερικών
Το 2024, η παραγωγή πουλερικών στην ΕΕ συνέχισε να αυξάνεται, με την περιορισμένη ανάπτυξη το προηγούμενο έτος, τη σταθερή ζήτηση καθώς και το ευνοϊκό κόστος των ζωοτροφών να εξακολουθούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Οι αλλαγές στα πρότυπα κατανάλωσης και οι αυξανόμενες ευκαιρίες εξαγωγών πρόκειται να αυξήσουν την παραγωγή πουλερικών στην ΕΕ κατά 770.000 τόνους, από τώρα έως το 2035 (+0,5 % ετησίως μεταξύ του μέσου όρου 2022-2024 και του 2035).
Ένα αυστηρότερο περιβαλλοντικό νομοθετικό πλαίσιο και λιγότερο εντατικά συστήματα παραγωγής θα εξασφαλίσουν ότι η επέκταση της παραγωγής θα καθίσταται εφικτή μόνο σε ορισμένες περιφέρειες της ΕΕ.
Σε αντίθεση με τα κρούσματα γρίπης των πτηνών τα προηγούμενα χρόνια, η συχνότητα της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) αναμένεται να επεκταθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αντί να είναι εποχιακό γεγονός. Χάρη σε μια αλλαγή στα πρότυπα κατανάλωσης, η κατανάλωση πουλερικών στην ΕΕ προβλέπεται να αυξάνεται κατά 0,5% ετησίως μεταξύ του μέσου όρου 2022-2024 και του 2035. Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση της ετήσιας κατά κεφαλήν κατανάλωσης από 24,2 kg σε 25,8 kg.
Σύμφωνα με την αυξημένη παραγωγή, οι εξαγωγές θα αυξάνονται αργά κατά 0,8% ετησίως μεταξύ του μέσου όρου της τελευταίας τριετίας και του 2035, φτάνοντας σε επίπεδο άνω των 2 εκατομμυρίων τόνων.
Τα κόστη των πουλερικών
Οι τιμές των πουλερικών στην ΕΕ υπολογίζεται ότι θα μειωθούν ελαφρά, όταν σταθεροποιηθεί το τρέχον πληθωριστικό πλαίσιο. Ωστόσο, προβλέπεται να αυξηθούν σταδιακά σε περίπου 2.730 ευρώ/τόνο έως το 2035, κυρίως λόγω της σταθερής ζήτησης στην ΕΕ και της εξέλιξης των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το χάσμα τιμών – σύμφωνα με το οποίο οι υψηλότερες τιμές παραγωγής στην ΕΕ αντιμετωπίζουν χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές – πρόκειται να συνεχιστεί και θα καταστήσει τον ανταγωνισμό στις εξαγωγικές αγορές πρόκληση.