ΕΕ: Σταθερή μείωση σε παραγωγή και κατανάλωση βόειου κρέατος

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δυνατότητες του αγροτικού κλάδου έως το 2035

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αγροτικές προοπτικές της ΕΕ την περίοδο 2024-2035, προκύπτει ότι ο εν λόγω τομέας της ΕΕ είναι ανθεκτικός και προσαρμόζεται στις προκλήσεις της εποχής. Ταυτόχρονα, η ΕΕ παραμένει αυτάρκης και επιμένει στη μετάβαση προς έναν πιο περιβαλλοντικά βιώσιμο γεωργικό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, στην παρούσα μελέτη παρουσιάζονται -μεταξύ άλλων- οι οδηγοί των αγορών κρέατος της ΕΕ και οι προβλέψεις για το βόειο και το χοιρινό κρέας, τα πουλερικά και το αιγοπρόβειο κρέας. Στόχους, φυσικά, αποτελούν η χαμηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος και η μικρότερη παραγωγή, βασισμένη σε πιο εκτεταμένα και φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα, σε συνδυασμό με λιγότερα ζώα ή χαμηλότερη πυκνότητα.

Παρακάτω ακολουθεί η πρόβλεψη της Επιτροπής για τα βοοειδή:

Μικρότερη παραγωγή κατά 450.000 τόνους

Η παραγωγή βόειου κρέατος στην ΕΕ δείχνει ότι θα εξακολουθήσει να περιορίζεται και θα μειωθεί -κατά 450.000 τόνους- σε 6,3 εκατομμύρια τόνους έως το 2035 (-6,7% σε σύγκριση με τον μέσο όρο 2022-2024). Παράλληλα, τα κοπάδια αγελάδων της ΕΕ αναμένεται να μειωθούν κατά 2,9 εκατομμύρια κεφάλια, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (-9,6%). Τα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής πρόκειται να περιοριστούν βαθμιαία και τα κοπάδια θηλαζουσών αγελάδων θα σημειώσουν πτώση σε 9,5 εκατομμύρια κεφάλια έως το 2035 (-770.000 κεφάλια ή -7,5% σε σύγκριση με το 2022-2024).

Ωστόσο, αυτή η πτώση επιφέρει αντίθετες εξελίξεις σε ορισμένες χώρες της ΕΕ. Η συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη και ορισμένα οικολογικά συστήματα, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, σε συνδυασμό με μια σχετικά ευνοϊκή προοπτική τιμών, απλώς θα επιβραδύνουν αυτήν την πτωτική τάση. Το μέσο βάρος σφαγής θα συνεχίσει την ελαφρώς ανοδική του πορεία, χάρη στη βέλτιστη διαχείριση των ζωοτροφών και της αγέλης, και στο μεγαλύτερο μερίδιο ζώων τύπου βόειου κρέατος στα παραγωγικά κοπάδια. Γενικά, η κατανάλωση βόειου κρέατος στην ΕΕ μειώθηκε το 2024, λόγω της στενής προσφοράς, των υψηλών τιμών και της αυξανόμενης αρνητικής αντίληψης εξαιτίας των ανησυχιών για τη βιωσιμότητα. Αυτή η πτωτική τάση είναι πιθανό να διατηρηθεί. Συνεπώς, έως το 2035, η κατά κεφαλήν κατανάλωση βόειου κρέατος ενδεχομένως να μειωθεί από 9,8 κιλά ετησίως σε 9,2 κιλά ετησίως (-5,9%).

Το βόειο κρέας υπολογίζεται περίπου στα 6.000 ευρώ/τόνο

Μετά από τις υψηλές τιμές βόειου κρέατος στην ΕΕ το 2022-2024, το κόστος αναμένεται να μειωθεί, λόγω της καλύτερης ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην ΕΕ. Ωστόσο, το αυξημένο κόστος παραγωγής στην ΕΕ και η μείωση της παραγωγής βόειου κρέατος μπορεί να οδηγήσουν στη σταθεροποίηση των τιμών σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι στο παρελθόν, φθάνοντας περίπου τα 6.000 ευρώ/τόνο έως το 2035.

You might also like