ΕΕ: Σε συνεχή πτώση η παραγωγή χοιρινού κρέατος

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δυνατότητες του αγροτικού κλάδου έως το 2035

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αγροτικές προοπτικές της ΕΕ την περίοδο 2024-2035, προκύπτει ότι ο εν λόγω τομέας της ΕΕ είναι ανθεκτικός και προσαρμόζεται στις προκλήσεις της εποχής. Ταυτόχρονα, η ΕΕ παραμένει αυτάρκης και επιμένει στη μετάβαση προς έναν πιο περιβαλλοντικά βιώσιμο γεωργικό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, στην παρούσα μελέτη παρουσιάζονται -μεταξύ άλλων- οι οδηγοί των αγορών κρέατος της ΕΕ και οι προβλέψεις για το βόειο και το χοιρινό κρέας, τα πουλερικά και το αιγοπρόβειο κρέας. Στόχους, φυσικά, αποτελούν η χαμηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος και η μικρότερη παραγωγή, βασισμένη σε πιο εκτεταμένα και φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα, σε συνδυασμό με λιγότερα ζώα ή χαμηλότερη πυκνότητα.

Παρακάτω ακολουθεί η πρόβλεψη της Επιτροπής για το χοιρινό κρέας:

Μείον 0,5% ετησίως η παραγωγή – Στο -0,4% η κατανάλωση

Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ASF) θεωρείται παρούσα στην ΕΕ, αλλά δεν αναμένονται σημαντικές ή ανεξέλεγκτες επιδημίες. Η εφαρμογή αυστηρότερων νόμων σε ορισμένες χώρες της ΕΕ και οι φθίνουσες ευκαιρίες εξαγωγών μπορεί να μειώσουν αυτά τα φαινόμενα. Έτσι, η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην ΕΕ προβλέπεται να περιοριστεί κατά 0,5% ετησίως, μεταξύ του μέσου όρου 2022-2024 και του 2035 (ή περίπου 1,2 εκατομμύρια τόνους σε σύγκριση με το 2022-2024).

Επίσης, οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανησυχίες δεν παύουν να επηρεάζουν αρνητικά τις προτιμήσεις των καταναλωτών για το χοιρινό κρέας αλλά και η σχετικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά -σε σχέση με άλλα είδη κρέατος- μπορεί να απωθήσει τον αγοραστή. Ως εκ τούτου, η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,4% ετησίως, πέφτοντας στα 30 κιλά το 2035 (πτώση 5% σε σύγκριση με τα ήδη χαμηλότερα επίπεδα που καταγράφηκαν μεταξύ 2022 και 2024, σε σύγκριση με τα προ του 2021 επίπεδα).

Μειωμένες και οι εξαγωγές – Ο ρόλος του Ην. Βασιλείου

Την επόμενη δεκαετία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να γίνει ο μεγαλύτερος ενιαίος προορισμός εξαγωγής χοιρινού κρέατος της ΕΕ (αντικαθιστώντας την Κίνα), παρόλο που η ζήτηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να μειωθεί κατά την περίοδο προβολής. Οι εξαγωγές της ΕΕ θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 1% ετησίως μεταξύ του μέσου όρου της τελευταίας τριετίας και του 2035 (-338.000 τόνοι μεταξύ 2022-2024 μέσος όρος και 2035), λαμβάνοντας υπόψη τους υψηλούς όγκους εξαγωγών το 2022 προς την Κίνα. Εξετάζοντας τους όγκους των εξαγωγών της ΕΕ από το 2024, εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σχεδόν σταθεροί έως το 2035. Αναμφίβολα, θα χρειαστούν αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο εξαγωγών χοιρινού κρέατος τα επόμενα χρόνια και οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος στην ΕΕ θα παραμείνουν χαμηλές, με μείωση 2,2% ετησίως μεταξύ του μέσου όρου 2022–2024 και του 2035, κυρίως επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο εστιάζει στην εγχώρια αγορά του, ενώ δεν είναι πιθανές σημαντικές αυξήσεις στις εισαγωγές από άλλες χώρες.

You might also like