Τροποποιείται η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για την εξόφληση επιδοτήσεων 2014-2020

Μετά από παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ, δικαιώνονται οι παραγωγοί

Μετά από σχετική επιστολή της ΕΘΕΑΣ προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις αρχές Δεκεμβρίου, φαίνεται πως ο Οργανισμός Πληρωμών αναγκάζεται σήμερα να αλλάξει το πρόδηλα αντισυνταγματικό και παράνομο περιεχόμενο της τροποποιητικής εγκυκλίου του με αρ. Πρωτ.: 78078/9.12.2024.

Το παραπάνω αναφέρεται στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΘΕΑΣ, στην οποία σημειώνεται πως η Ένωση είχε επισημάνει πως με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ, σημαντικός αριθμός ενστάσεων που έχουν δικαιωθεί αλλά και δικαστικών αποφάσεων, θετικών για τους δικαιούχους παραγωγούς, παραμένουν για πολλά χρόνια ανεκτέλεστες, αδικαιολόγητα και παράνομα.

«Για να θεραπευθεί αυτή η κατάσταση, από τον Νοέμβριο του 2023 είχε ανατεθεί ειδικό έργο πληροφορικής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για την περίοδο 2014-2020, ώστε να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές στους δικαιούχους που τις αναμένουν επί μακρόν. Για 14 μήνες δεν είχε προχωρήσει κάτι ουσιαστικό, παρά μόνο πρόσφατα μια σύσταση επιτροπής.

Ενώ σημαντικός αριθμός δικαιούχων της περιόδου 2014-20 ανέμενε την καταβολή των δικαιούμενων ενισχύσεων, για όσα έτη υπάρχουν επιπτώσεις από τις λάθος αποφάσεις ή πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτή η εκ του νόμου απαίτηση ανατρεπόταν από το περιεχόμενο της ακόλουθης παραγράφου της εγκυκλίου 78078/9.12.2024», τονίζεται στην ανακοίνωση για την επίμαχη παράγραφο στην οποία κατά γράμμα αναφέρονται τα εξής:

Η αρχική διάταξη

Αρχικά η διάταξη είχε ως εξής:

οπρεΕνστάσεις ή δικαστικές αποφάσεις

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο/η γεωργός, µετά από υποβολή ένστασης ή ενδικοφανούς προσφυγής ή άσκησης ένδικου µέσου ή βοηθήµατος, δικαιώθηκε µε οριστική απόφαση αρµόδιας διοικητικής αρχής ή αρµόδιου δικαστηρίου για τα καθεστώτα των άµεσων ενισχύσεων, τότε οι µεταβολές αυτές λαµβάνονται υπόψη στον υπολογισµό των ενίσχυσης από το έτος, το οποίο εκδόθηκε η εν λόγω απόφαση».

Η τροποποίηση

Μετά από παρέμβαση όμως της ΕΘΕΑΣ, το ανωτέρω χωρίο τροποποιείται ως εξής:

Ενστάσεις ή δικαστικές αποφάσεις

«Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο/η γεωργός, µετά από υποβολή ένστασης ή ενδικοφανούς προσφυγής ή άσκησης ένδικου µέσου ή βοηθήµατος, δικαιώθηκε µε οριστική απόφαση αρµόδιας διοικητικής αρχής ή αρµόδιου δικαστηρίου για τα καθεστώτα των άµεσων ενισχύσεων, τότε οι µεταβολές αυτές λαµβάνονται υπόψη στον υπολογισµό των ενισχύσεων για το έτος στο οποίο αφορά η εκδοθείσα απόφαση και εντεύθεν».

Τέλος, η ΕΘΕΑΣ επισημαίνει πως εκκρεμούν πλήθος ερωτημάτων προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα οποία παραμένουν αναπάντητα και λειτουργούν εις βάρος των παραγωγών και των ενισχύσεων που λαμβάνουν.

You might also like