ΕΕ: Μικρές μεταβολές στην παραγωγή και κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος
Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δυνατότητες του αγροτικού κλάδου έως το 2035
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αγροτικές προοπτικές της ΕΕ την περίοδο 2024-2035, προκύπτει ότι ο εν λόγω τομέας της ΕΕ είναι ανθεκτικός και προσαρμόζεται στις προκλήσεις της εποχής. Ταυτόχρονα, η ΕΕ παραμένει αυτάρκης και επιμένει στη μετάβαση προς έναν πιο περιβαλλοντικά βιώσιμο γεωργικό τομέα.
Πιο συγκεκριμένα, στην παρούσα μελέτη παρουσιάζονται -μεταξύ άλλων- οι οδηγοί των αγορών κρέατος της ΕΕ και οι προβλέψεις για το βόειο και το χοιρινό κρέας, τα πουλερικά και το αιγοπρόβειο κρέας. Στόχους, φυσικά, αποτελούν η χαμηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος και η μικρότερη παραγωγή, βασισμένη σε πιο εκτεταμένα και φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα, σε συνδυασμό με λιγότερα ζώα ή χαμηλότερη πυκνότητα.
Παρακάτω ακολουθεί η πρόβλεψη της Επιτροπής για το αιγοπρόβειο κρέας:
Στο -0,7% η ετήσια πτώση της παραγωγής έως το 2035
Η παραγωγή αιγοπροβάτων πιθανόν να μειωθεί, τη στιγμή που η κατανάλωση διατήρησε την παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος στην ΕΕ, με πτώση 0,7% ετησίως έως το 2035 σε 547.000 τόνους. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης της παραγωγής στην ΕΕ-14 (-1,3% ετησίως), αν και η παραγωγή ενδέχεται να αυξάνεται κατά 0,9% ετησίως στην ΕΕ-13. Εντούτοις, τα κρούσματα ασθενειών των ζώων θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στα επίπεδα παραγωγής, σε σχέση με τις προοπτικές. Μεταξύ 2010 και 2024, η ΕΕ κατέγραψε μείωση στο κοπάδι αιγοπροβάτων κατά περίπου 9,5 εκατομμύρια κεφάλια (-12 %). Η συγκεκριμένη διαρθρωτική πτώση είναι σημαντική και εκτιμάται ότι θα αμβλυνθεί, με τη συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη και τις ευνοϊκές τιμές να παραμένουν. Η παραγωγή εξακολουθεί να συγκεντρώνεται σε λίγες χώρες της ΕΕ, με τις σφαγές στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Γαλλία, την Ιρλανδία και την Ρουμανία να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 75% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ το 2024.
Η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην ΕΕ δείχνει να παραμένει σχετικά σταθερή έως το 2035 σε περίπου 1,2 κιλά ετησίως, πρό παντός λόγω των σταθερών καταναλωτικών προτύπων που σχετίζονται με τις θρησκευτικές παραδόσεις. Γενικά, η κατανάλωση πρόβειου κρέατος είναι λιγότερο ευαίσθητη στις τιμές -σε σχέση με άλλα κρέατα- και επηρεάζεται πολύ από την εποχιακή ζήτηση.
Οι τιμές της ΕΕ για το αιγοπρόβειο κρέας
Οι τιμές του πρόβειου κρέατος θα παραμείνουν υψηλές και, μετά από τέσσερα χρόνια πολύ υψηλών τιμών, αναμένεται να μειωθούν κάπως, πριν τεθούν ανοδικά και φτάσουν περίπου τα 8.600 ευρώ/τόνο, έως το 2035. Μελλοντικά, τα κόστη είναι πιθανό να παραμείνουν πάνω από τα επίπεδα του 2020, λόγω περιορισμένης προσφοράς και ανελαστικής ζήτησης της ΕΕ. Το χάσμα μεταξύ της ΕΕ και των τιμών στην Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία δεν θα καλυφθεί, αντικατοπτρίζοντας τις διαφορές στο κόστος παραγωγής και εργασίας.