Σε διαβούλευση το ν/σ για τα κόκκινα δάνεια 700 συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών

Τι διατάξεις περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ - Η κόντρα στην Βουλή

«Ξεκινώ την πρώτη μου παρέμβαση στη Βουλή για το 2025 με την ευχή, κ. Ανδρουλάκη, να έχουμε πιο γόνιμες αντιπαραθέσεις, με στόχο τη σύνθεση. Και, από την άποψη αυτή, πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά καλοδεχούμενη η ερώτηση την οποία κάνατε, γιατί μας δίνει μία ευκαιρία -και στην πρωτολογία μου και στη δευτερολογία μου- να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για όσα απασχολούν σήμερα τον Έλληνα αγρότη, συνολικά για την πολιτική της κυβέρνησής μας στον πρωτογενή τομέα, αλλά και για τις νέες προκλήσεις και προσαρμογές που ήδη φέρνει η κλιματική κρίση. Κυρίως, όμως, για τη μεγάλη πρόκληση, τη μεγάλη δυσκολία να διαμορφώσουμε ένα νέο μοντέλο οικονομικής δραστηριότητας των καλλιεργητών και των κτηνοτρόφων μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού» σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη για τον πρωτογενή τομέα.

Δείτε αναλυτικά την ομιλία του Πρωθυπουργού

Δεν μπορούσε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με όρους άλλης εποχής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στη συνέχεια: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκεί που νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης -θα διαφωνήσουμε λίγο στον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουμε τα υπαρκτά προβλήματα-, είναι ότι δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, την αγροτική παραγωγή κυρίως, με όρους άλλης εποχής, εστιάζοντας, δηλαδή, πότε στις επιδοτήσεις, πότε σε έκτακτες ρυθμίσεις. Ούτε θα έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα αν επιμείνουμε στις ίδιες μεθόδους».

Συνολικά ο πρωθυπουργός σχολίασε επίσης ότι «Προφανώς αυτές οι αλλαγές προϋποθέτουν και χρόνο και επιμονή, πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για έναν χώρο ο οποίος έχει καθυστερήσει πολύ. Όμως, η αρχή γίνεται και τα επόμενα βήματα θα έρθουν με μεγαλύτερη ταχύτητα».

«Δεν χαρίζουμε δάνεια»

Για τα αγροτικά δάνεια ο πρωθυπουργός είπε: «Ερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με διάταξη την οποία θέτουμε σήμερα στη δημόσια διαβούλευση, να δώσουμε επιτέλους μία λύση ρύθμισης στα “κόκκινα” δάνεια 700 συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών. Δεν χαρίζουμε δάνεια, θέλω να είμαι σαφής εδώ, αλλά δίνουμε τη δυνατότητα για γενναίες ρυθμίσεις, που θα συμπεριλαμβάνουν και “κουρέματα”, με ταυτόχρονη δυνατότητα αναχρηματοδότησης εκείνων των περιουσιακών στοιχείων και εκείνων των οικονομικών δραστηριοτήτων που μπορούν στην πορεία να είναι βιώσιμα και να ξαναζωντανέψει η παραγωγή, αξιοποιώντας περιουσιακά στοιχεία τα οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι ουσιαστικά παντελώς αδρανή».

Δείτε τη δευτερολογία του Πρωθυπουργού

Πλήρες πλαίσιο στήριξης για την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας

Πέρα από τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα διατάξεων.

  • Μέτρα για τη διαχείριση βοσκήσιμων εκτάσεων και την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Ειδικότερα, οι διατάξεις προάγουν τη διαχείριση βοσκήσιμων εκτάσεων, προβλέποντας τη δημιουργία και εφαρμογή διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, τα οποία διασφαλίζουν την αειφόρο χρήση των πόρων. Παράλληλα, λαμβάνονται μέτρα για τη διαχείριση νεκρών ζώων και ζωικών υποπροϊόντων, ενισχύοντας την υγειονομική ασφάλεια της παραγωγής και προστατεύοντας το περιβάλλον από επιπτώσεις υγειονομικών κρίσεων.
  • Παράλληλα, διασφαλίζεται η υγειονομική ταφή νεκρών ζώων και ζωικών υποπροϊόντων, θωρακίζοντας την αγροτική παραγωγή από υγειονομικές κρίσεις και περιβαλλοντικές προκλήσεις.
  • Διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στις διεπαγγελματικές οργανώσεις: Οι διεπαγγελματικές οργανώσεις αποκτούν νέο ρόλο, καθώς προβλέπεται η είσπραξη εισφορών από μη μέλη, ενισχύοντας την οικονομική τους βιωσιμότητα και ανεξαρτησία. Παράλληλα, ιδρύεται το Εθνικό Συμβούλιο Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (Ε.Σ.Δ.Ο.), το οποίο θα λειτουργεί ως φορέας συντονισμού και προώθησης των αιτημάτων του αγροτικού κλάδου.
  • Περιβαλλοντική μέριμνα και κλιματική αλλαγή:
  • Εισάγεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον αγροτικό τομέα, προωθώντας την πράσινη γεωργία. Το μέτρο αποσκοπεί στη βιώσιμη ανάπτυξη, μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ελληνικής γεωργίας.
  • Ενίσχυση του κλάδου της οικοτεχνίας: Η οικοτεχνία ενισχύεται θεσμικά με την ανάθεση αρμοδιοτήτων στη Διεύθυνση Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων. Προβλέπεται η λειτουργία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Οικοτεχνίας, που θα ενισχύσει τη διαφάνεια και τη διευκόλυνση των παραγωγών στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
  • Μέτρα για την προστασία και ανάπτυξη της αλιείας: Αναβαθμίζεται η σύνθεση του Συμβουλίου Αλιείας με στόχο την ενίσχυση της υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων ζωικής προέλευσης. Παράλληλα, προωθούνται δράσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα, εναρμονισμένες με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές.

Δείτε εδώ την ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥπΑΑΤ, primeminister.gr

You might also like