FAO: Πρωτοφανής η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών

«Με σοβαρές επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια και τον εφοδιασμό τροφίμων, προκαλώντας σοκ στις τοπικές οικονομίες και αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές»

Η εξάπλωση της εξαιρετικά παθογόνου γρίπης των πτηνών H5N1-με απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων πουλερικών παγκοσμίως και αυξημένο αντίκτυπο στα θηλαστικά- υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ενισχυμένη βιοασφάλεια, παρακολούθηση και επιτήρηση, μηχανισμούς ταχείας απόκρισης και επικοινωνία κινδύνου, για τη διαφύλαξη του τομέα των πουλερικών και την προστασία των μέσων επιβίωσης των πτηνοτρόφων, όπως και εν γένει των οικονομιών.

Αυτό ήταν το μήνυμα από μια πρόσφατη ενημέρωση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) προς τα κράτη μέλη. Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του FAO, Godfrey Magwenzi, περιέγραψε την εξάπλωση της νόσου ως πρωτοφανή, «που οδηγεί σε σοβαρές επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια και τον εφοδιασμό τροφίμων στις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας πολύτιμης διατροφής, θέσεων εργασίας και εισοδήματος στην ύπαιθρο, προκαλώντας σοκ στις τοπικές οικονομίες και φυσικά αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές».

Μεταξύ των πολύπλοκων προκλήσεων που θέτει η γρίπη των πτηνών είναι ο τρόπος προστασίας των συστημάτων παραγωγής πουλερικών για να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια και η διατροφή των εκατομμυρίων ανθρώπων που βασίζονται στα πουλερικά για το κρέας και τα αυγά. Πρόσθετες προκλήσεις υπάρχουν γύρω από τη διασφάλιση της βιοποικιλότητας, των μέσων διαβίωσης και του ασφαλούς εμπορίου και την πρόληψη κοινωνικών επιπτώσεων, που τις περισσότερες φορές βαρύνουν τους πτηνοτρόφους, είπε ο κος Magwenzi.

Οι προτάσεις του FAO για την αντιμετώπιση της γρίπης

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια σημειώθηκε σημαντική αλλαγή στη γρίπη των πτηνών όσον αφορά τη γεωγραφική εξάπλωση, με αυξημένη διάχυση στα θηλαστικά και τεράστιες απώλειες σε οικόσιτα πτηνά, που επηρεάζουν την ασφάλεια των τροφίμων και αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων πουλερικών, είπαν στα μέλη. Μεγάλος αριθμός άγριων πτηνών έχουν υποκύψει στην ασθένεια, βλάπτοντας τη βιοποικιλότητα με τουλάχιστον 300 πρόσφατα προσβεβλημένα είδη άγριων πτηνών από το 2021.

Ο FAO κάλεσε τις χώρες να λάβουν διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πρόκλησης της γρίπης των πτηνών:

  • Βελτίωση της επιτήρησης και της αναφοράς
  • Βελτίωση της εργαστηριακής ικανότητας
  • Ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων ετοιμότητας
  • Προώθηση της διαχείρισης κινδύνου μέσω της βιοασφάλειας
  • Εξέταση του πιθανού ρόλου του εμβολιασμού στον μετριασμό του κινδύνου
  • Ενίσχυση της περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας
  • Ευαισθητοποίηση
You might also like