Συνεχίζονται με επιτυχία τα Εργαστήρια Eνημέρωσης και Eκπαίδευσης Βιοσφάλειας

Επόμενος «σταθμός» ο Τύρναβος στις 31 Μαρτίου και ακολουθεί η Λαμία την 1η Απριλίου

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται τα Εργαστήρια Eνημέρωσης και Eκπαίδευσης Βιοσφάλειας (EEEB) για την εκπαίδευση των επαγγελματιών της αιγοπροβατοτροφίας. Τα ΕΕΕΒ σχεδιάστηκαν και πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα των ΕΕΕΒ

Τα Εργαστήρια ξεκίνησαν από την Θεσσαλονίκη (4/3/2025) και συνεχίστηκαν σε Ορεστιάδα (11/3/2025), Αλεξανδρούπολη (12/3/2025), Κομοτηνή (13/3/2025) και Καβάλα (14/3/2025).

Τα ΕΕΕΒ θα συνεχιστούν στην Θεσσαλία (31/3/2025-Τύρναβος, Δημοτικό Θέατρο “ΜΑΧΙΜ”), Στερεά Ελλάδα (1/4/2025-Λαμία, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων, Λεωνίδου 9-11), Πελοπόννησο (2/4/2025-Κόρινθος, Θέατρο Δημαρχείου Κορίνθου, Κολιάτσου 32) και Δυτική Ελλάδα (3/4/2025-Μεσολόγγι, Διοικητήριο Μεσολογγίου), ενώ για αυτούς που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα δια ζώσης τοπικά ΕΕΕΒ έχουν προγραμματιστεί δύο διαδικτυακά ΕΕΕΒ για τις 7/4/2025 (hhps://authgr.zoom.us/j/93199888548) και τις 9/4/2025 (hhps://authgr.zoom.us/j/94916403513).

Μεγάλη συμμετοχή

Μέχρι στιγμής, η συμμετοχή των εκτροφέων, των γεωτεχνικών και άλλων σχετικών επαγγελματιών σε όλες τις πόλεις ήταν μεγάλη και ενεργή, επιτρέποντας την ώσμωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παρευρισκομένων, με στόχο τη βελτίωση των πρακτικών βιοασφάλειας στις εκτροφές που θα τις θωρακίσουν καλύτερα έναντι σημαντικών λοιμωδών νοσημάτων (ευλογιά, αφθώδης πυρετός, πανώλης, καταρροϊκός πυρετός μηρυκαστικών, κ.λπ.). Τα ΕΕΕΒ βασίστηκαν σε έναν συνδυασμό διαλέξεων, βιντεοπαρουσιάσεων, ερωτηματολογίων, επιδείξεων και συζητήσεων.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των επαγγελματιών κτηνοτρόφων, κτηνιάτρων που παρακολούθησαν τα ΕΕΕΒ με ενδιαφέρον, ενώ η βοήθεια του ΓΕΩΤΕΕ, της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης και των κατά τόπους Κτηνιατρικών Υπηρεσιών υπήρξε ουσιαστική. Τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από τα ΕΕΕΒ αυτά μπορούν να βοηθήσουν το έργο των Αρχών πάντα επ’ ωφελεία της κτηνοτροφίας.

Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στο Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, καθ. Σπύρος Κρήτας, επισημαίνει ότι στα ΕΕΕΒ που διοργανώθηκαν σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη οι συμμετοχές έφτασαν τις 180, με τις 120-130 να αφορούν σε εκτροφείς.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων στα εργαστήρια που υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, «ποσοστό 20% με 30% αφορούσε σε γυναίκες, ενώ το 70% ήταν ηλικίας μικρότερης των 45-50 ετών», διευκρινίζει ο κ. Κρήτας και προσθέτει ότι «πολλοί από τους εκτροφείς που έδωσαν το “παρών” στα εργαστήριά μας, έχουν ήδη “χτυπηθεί” από τη νόσο της ευλογιάς και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών μέχρι και τρεις φορές στο παρελθόν». Μεταφέροντας το κλίμα, ο ίδιος σημειώνει ότι οι παρευρισκόμενοι στα ΕΕΕΒ εξέφρασαν τη διάθεση να επανασυστήσουν τον πληθυσμό ζώων τους και να αρχίσουν ξανά την εκτροφή ζώων, αν και «ακούστηκαν παράπονα για λάθος ενέργειες τόσο από μέρους της πολιτείας, όσο και από μέρους των εκτροφέων».

Το κάθε EEEB γίνεται στις ώρες 10.00-14.00 & 16.00-18.00, ενώ περισσότερες πληροφορίες για τον τόπο, ημερομηνίες και τον τρόπο συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις βρουν στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου http://vetmic.web.auth.gr.

 

You might also like