Στο 2,2% αναμένεται να διαμορφωθεί τον Μάρτιο του 2025 ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης -από 2,3% τον Φεβρουάριο- σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανέβηκε ο πληθωρισμός σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (3,4%, έναντι 3,7% τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενες από τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (2,9%, έναντι 2,7% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,6%, σταθερό σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-0,7%, έναντι 0,2%).

Στο 3,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα
Για τη χώρα μας, τον Mάρτιο του 2025 οι εκτιμήσεις της Eurostat κάνουν λόγο για έναν πληθωρισμό της τάξης του 3,1%, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο είχε διαμορφωθεί στο 3,0%.
Η επίδοση αυτή φέρνει την Ελλάδα στην 12η θέση (μαζί με την Αυστρία) ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης. Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας φιγουράρει η Γαλλία με πληθωρισμό 0,9% και στην τελευταία η Εσθονία και η Σλοβακία με 4,3%. Έξι χώρες έχουν επίδοση μικρότερη ή ίση από το 2%, εννέα βρίσκονται πάνω από το 3% και οι υπόλοιπες κάπου ανάμεσα.
Αναλυτικά ο πληθωρισμός στις χώρες της ευρωζώνης έχει ως εξής:
- Γαλλία: 0,9%
- Λουξεμβούργο: 1,5%
- Ιρλανδία: 1,8%
- Πορτογαλία: 1,9%
- Φινλανδία: 1,9%
- Μάλτα: 2,0%
- Κύπρος: 2,1%
- Ιταλία: 2,1%
- Σλοβενία: 2,2%
- Ισπανία: 2,2%
- Γερμανία: 2,3%
- Αυστρία: 3,1%
- Ελλάδα: 3,1%
- Ολλανδία: 3,4%
- Βέλγιο: 3,6%
- Λετονία: 3,6%
- Λιθουανία: 3,6%
- Κροατία: 4,3%
- Εσθονία: 4,3%
- Σλοβακία: 4,3%