Νέα τεχνολογία μέτρησης ενδομυϊκού λίπους προβάτων
Πιλοτικές δοκιμές στην Αυστραλία – Επόμενη εφαρμογή στη βιομηχανία βόειου κρέατος
Η μέτρηση του ενδομυϊκού λίπους σε σφάγια αρνιού έγινε πραγματικότητα μόλις πρόσφατα, χάρη μια μοναδική συσκευή που φέρει έναν μικροσκοπικό σαρωτή βελόνας.
Η εν λόγω επαναστατική συσκευή αναπτύχθηκε μέσω της συνεργασίας της Meat & Livestock Australia (MLA), του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και της εταιρείας Miniprobes. Η πιλοτική τοποθέτησή της σε κτηνοτροφικές μονάδες της Νότιας Αυστραλίας θα ξεκινήσει αργότερα φέτος.
Το μέγεθος μετράει…
Ο Rob McLaughlin, Διευθύνων Σύμβουλος της Miniprobes, δήλωσε ότι η τεχνολογία προέρχεται από την οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) που χρησιμοποιείται συνήθως για την επίτευξη ιατρικής απεικόνισης του ματιού και της καρδιάς στον άνθρωπο.
«Μικραίνοντας την κεφαλή του σαρωτή και τοποθετώντας την μέσα σε μια βελόνα που μπορεί να εισαχθεί στους μυς, είμαστε σε θέση να αποκτήσουμε υψηλότερη ανάλυση της δομής του κρέατος και καλύτερη οπτικοποίηση σε μικρά ίχνη ενδομυϊκού λίπους», είπε.
«Η MLA υποστήριξε την ανάπτυξη αυτής της συσκευής από την αρχική της ιδέα σε πρώιμο στάδιο, μέχρι την επικύρωσή της κατά τη διάρκεια δοκιμών σε πολλές εμπορικές μονάδες επεξεργασίας κρέατος. «Τώρα, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την MLA για την εμπορευματοποίηση της συσκευής και την έναρξη των πρώτων εγκαταστάσεων της σε εργοστάσια επεξεργασίας της Νότιας Αυστραλίας».
Μικρότερο του 0,9% το σφάλμα
Οι πρώτοι επιτόπιοι σαρωτές θα υποβληθούν στη συνέχεια σε δοκιμές για να αποκτήσουν πιστοποίηση AUS-MEAT για τη μέτρηση του ενδομυϊκού λίπους σε σφάγια αρνιού.
Ο Rob McLaughlin είναι βέβαιος ότι η διαπίστευση θα χορηγηθεί, καθώς τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δοκιμών έχουν δείξει ότι η συσκευή υπερβαίνει εύκολα τις απαιτήσεις AUS-MEAT, με μέσο απόλυτο σφάλμα < 0,9%.
Οφέλη για τον κλάδο
Η μέτρηση του ενδομυϊκού λίπους επιτρέπει στους μεταποιητές κρέατος να διαφοροποιούν τα προϊόντα τους με βάση την ποιότητα της κατανάλωσης, ενθαρρύνοντας την εφαρμογή ενός πιο ακριβούς συστήματος τιμολόγησης για τα προϊόντα.
Σύμφωνα με τον Jack Cook, Διευθυντή Έργου Τεχνολογίας Εφοδιαστικής Αλυσίδας της MLA, ορισμένοι μεταποιητές που υιοθέτησαν πρώτοι έχουν αρχίσει να εγκαθιστούν συσκευές για τη μέτρηση του ενδομυϊκού λίπους και αξιολογούν στρατηγικές επωνυμίας.
Μετά την πρώτη εμπορική εγκατάσταση και τις δοκιμές διαπίστευσης AUS-MEAT, ο Jack Cook είπε ότι η MLA υποστηρίζει το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και τη Miniprobes στην ανάπτυξη διακλαδώσεων για την προσαρμογή της τεχνολογίας στη βιομηχανία βόειου κρέατος.