Χαρ. Μπιλλίνης: Η καινοτομία στην κτηνοτροφία μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα
Τι είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Cantina Academy
«Η καινοτομία στην κτηνοτροφία μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα των ζώων» τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και καθηγητής στο Τμήμα Κτηνιατρικής, κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης κατά την ομιλία του στο Cantina Academy, τη νέα σειρά συνεδρίων από το Cantina και το Πρώτο Θέμα, με αντικείμενο: «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής», στη Λάρισα.
Σύμφωνα με τον κ. Μπιλλήνη, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ με θέμα «Κτηνοτροφία: Προκλήσεις, καινοτομίες και φυλές», οι καινοτομίες στην κτηνοτροφία είναι κρίσιμες.
«Έχουν ήδη επενδυθεί πολλά χρήματα στον τομέα, όμως χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη, προκειμένου τα κονδύλια να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά, φέρνοντας ουσιαστικά αποτελέσματα στην Θεσσαλία» τόνισε, συμπληρώνοντας πως η καινοτομία μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα των ζώων, την ανθεκτικότητά τους, καθώς και την υγεία τους, μειώνοντας την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή και βελτιώνοντας την ποιότητα του τελικού προϊόντος για τον καταναλωτή.
Επιπλέον, ενισχύεται και η ευζωία των ζώων, στοιχείο που έχει άμεση επίδραση στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.
Σημαντικές καινοτομίες
Κατά τον ίδιο, σημαντικές καινοτομίες αφορούν τη χρήση αισθητήρων στα ζώα, οι οποίοι παρακολουθούν την κίνησή τους, τη διατροφή, την αναπαραγωγική δραστηριότητα και την υγεία τους, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες στον παραγωγό.
Παράλληλα, άλλες καινοτομίες περιλαμβάνουν τη χρήση δορυφορικών εικόνων και μετεωρολογικών δεδομένων για την παρακολούθηση βοσκοτόπων, καθώς και εξελιγμένα λογισμικά που επιτρέπουν τον πλήρη έλεγχο μιας μονάδας: από τη θερμοκρασία και τα επίπεδα υγρασίας στους στάβλους, μέχρι τη συμπεριφορά και την κατανάλωση των ζώων, προσφέροντας στον κτηνοτρόφο τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης.
Για ποιους λόγους υστερεί η Ελλάδα
Σύμφωνα με τον κ. Μπιλλίλη, παρά τις δυνατότητες, «η Ελλάδα παραμένει πίσω στην εφαρμογή της καινοτομίας», καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας του 2024, η χώρα μας κατατάσσεται στην τρίτη κατηγορία -κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Οι σκανδιναβικές χώρες, η Γαλλία και η Γερμανία προηγούνται, ενώ η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία βρίσκονται πιο πίσω.
Οι λόγοι, όπως ανέφερε ο κ. Μπιλλίλης, είναι οι εξής: οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες είναι κατά πλειοψηφία μεγάλης ηλικίας (το 65% είναι άνω των 55 ετών), το μορφωτικό επίπεδο είναι γενικά χαμηλό, ενώ το 85% δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχετική εκπαίδευση. Επιπρόσθετα, ελάχιστοι αγρότες έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας πρόσβασης σε νέες τεχνολογίες.
«Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι οι μονάδες είναι πολύ μικρές. Χρειάζονται συνέργειες, συνεταιρισμοί, και είσοδος νέων ανθρώπων στον κλάδο, οι οποίοι θα έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες. Τα πανεπιστήμια πρέπει να εκπαιδεύσουν τους νέους με βάση τις ανάγκες της αγοράς. Όχι μόνο τις θεωρητικές γνώσεις, αλλά τις πρακτικές δεξιότητες που απαιτεί η σύγχρονη κτηνοτροφία» δήλωσε, κλείνοντας την ομιλία του, ενώ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, ανέφερε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί ένα νέο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου που θα βασίζεται στη βιωματική εκπαίδευση των φοιτητών.